عنوان برنامه: دوره آموزشی حل و فصل اختلافات در صنعت نفت و گاز (با نگاهی به رویکرد تفسل)

برگزار کنندگان: موسسه پژوهش در مدیریت و برنامه ریزی انرژی دانشگاه تهران و موسسه تفسل

زمان: پنجشنبه مورخ ۰۴ خرداد ۱۳۹۶ 

مکان: تهران، هتل پارسیان

استاد: دکتر نصرالله ابراهیمی (عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و مشاور وزارت نفت و مذاکره کننده قراردادهای نفتی)

 

مطابق با اطلاعیه قبلی، دوره آموزشی حل و فصل اختلافات در صنعت نفت و گاز (با نگاهی به رویکرد تفسل) در روز پنجشنبه مورخ ۰۴ خرداد ۱۳۹۶ از سوی موسسه پژوهش در مدیریت و برنامه ریزی انرژی دانشگاه تهران و موسسه تفسل، در هتل پارسیان تهران برگزار گردید. مدرس دوره، دکتر نصرالله ابراهیمی (عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و مشاور وزارت نفت و مذاکره کننده قراردادهای نفتی) و مخاطبین دوره را وکلای دادگستری و فارغ التحصیلان رشته حقوق در گرایش های مربوط تشکیل می دادند.

مطالبی که در این دوره مطرح شد عمدتا در خصوص علل وقوع اختلاف در قراردادهای نفتی و روش های حل آن بود که سرفصل های آن به شرح ذیل بود:

- صنعت نفت و گاز از مهم ترین صنایع کشور بوده و انعقاد قراردادها در این زمینه نیازمند تخصص و آموزش می باشد. این نوع قراردادها بر اساس مدل تفسل قابلیت نقد و بررسی دارند.

- عدم قطعیت، عدم وجود قوانین نوشته، و بلند مدت بودن پروژه های نفتی از مهم ترین مسائل موجود در صنعت نفت و گاز هستند. در این زمینه، مدیریت اختلافات با متخصصان می تواند از بروز اختلافات پیشگیری نماید.

- به علت نبود قوانین نوشته در این زمینه، قواعد متعارفی وضع شده است با عنوانlex Petrolia . این قواعد میان طرفین جاری خواهد بود مگر بر خلاف آن تراضی نمایند.

- منشا اختلافات متفاوتند از جمله: تاخیر در اجرای قرارداد در هر مرحله از قرارداد، مهارت یک طرف و عدم داشتن مهارت در طرف دیگر، اشتباه در مفاد قرارداد، تدلیس در مفاد قرارداد، تفاوت فرهنگی و محیطی طرفین قرارداد که موجب فهم متفاوت از مفاد و در نهایت بروز اختلاف می شود.

- پس از وقوع اختلاف راه حل های چهارگانه برای حل و فصل آن وجود دارد: روش قضایی (دادگاه)، داوری، حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات و ADR (Alternative Dispute Resolution).

- با توجه به منافع مشترکی که در ادامه کار در قرارداد های نفتی وجود دارد، اختلافات حاصله بین طرفین اصولا از طریق مذاکرات دوستانه حل و فصل می شوند و این روشی است که روز به روز تاکید بیشتری بر روی آن می شود. در واقع قراردادهای نفتی به ندرت به دادگاه ارجاع می شوند و علت آن تخصصی بودن این موضوع است که مهارت و دانش خاص شخص ناظر و قضاوت کننده را می طلبد.

- در عین حال دلایل  دیگری  برای عدم طرح اختلاف در دادگاه وجود دارد: عدم امکان ترمیم قرارداد و ادامه همکاری طرفین، ایجاد احساسات منفی در طرفین در محیط دادگاه، از بین بردن بازار موجود و ... .

- اما نقاطی مثبت هم برای رسیدگی در دادگاه وجود دارد از جمله اینکه شخص امتناع کننده تنها در روش رسیدگی قضایی در دادگاه ملزم به پاسخگویی و مذاکره می باشد؛ همچنین اگر روش مسالمت آمیز به بن بست برسد، رسیگی در دادگاه می تواند پله آخر حل اختلاف باشد.

- روش داوری، روشی جا افتاده و معمول در حل اختلافات با توجه به محاسن آن است. ماهیت مستقل داوری، حفظ محرمانه بودن دعاوی، حل مشکلات قراردادهای پیچیده به صورت تکنیکی و حرفه ای، در این روش ممکن است.

- در نهایت، آموزش نیروهای متخصص در زمینه مذاکره و حل و فصل اختلافات بین المللی باید در الویت قرار گرفته و با برنامه ریزی در مدتی نه چندان دور اشخاص و گروه های متخصص در این زمینه را پرورش داد.

 

در پایان دوره، به شرکت کنندگان گواهی مشترک موسسه پژوهش در مدیریت و برنامه ریزی انرژی دانشگاه تهران و موسسه تفسل اعطا گردید.

 

اشتراک گذاری:
در دفاع از شرف و خدمت استاد ریگو؛ گزارشی از چاپ ارج نامه پروفسور فرانسوا ریگوگزارش جلسات استماع دیوان بین المللی دادگستری در خصوص رسیدگی به اعتراض مقدماتی آمریکا به دادخواست ایران در پروندۀ «نقض عهدنامۀ مودت، روابط اقتصادی و حقوق کنسولی ۱۹۵۵» _ ۲۴ تا ۳۱ شهریور ۱۳۹۹گزارش نشست خوانش اسناد بین‌المللی: گزارش مخبر ویژه کمیسیون حقوق بین‌الملل با عنوان «قواعد غیرقابل عدول حقوق بین‌الملل(قواعد آمره)» _ مهر ۱۳۹۶
verification