دکتر حسین سیدی کاشانی

تهیه و تنظیم: وب سایت حقوقی دیداد

 

شادروان دکتر حسین سیدی در سال ۱۲۹۴ شمسی در کاشان متولد شد و تحصیلات ابتدایی خود را در این شهر به پایان رسانید. او در سال ۱۳۱۳ وارد دانشکده حقوق و علوم سیاسی و اقتصادی دانشگاه تهران شد و در خرداد ۱۳۱۶ در رشته قضائی فارغ التحصیل گشت. سپس در سال ۱۳۱۷ برای ادامه تحصیل به کشور فرانسه عزیمت کرد و در سال ۱۳۳۰ به ایران بازگشت. وی در این مدت موفق به اخذ دیپلم تحصیلات عالی دولتی (فوق لیسانس - کارشناسی ارشد) در حقوق عمومی، دیپلم تحصیلات عالی دولتی در اقتصاد و دکترای دولتی حقوق و اقتصاد از دانشکده حقوق پاریس شد. مرحوم دکتر سیدی در ۱۳۳۴ به خدمت دانشگاه تهران وارد و در ۱۳۵۸ بازنشسته شد. ایشان در طول سال های خدمت خود در دانشکده حقوق و علوم سیاسی و اقتصادی (دانشکده حقوق و علوم سیاسی از سال ۱۳۴۶) به تدریس حقوق بین الملل عمومی در سال های سوم و چهارم رشته سیاسی اشتغال داشت و در سال هایی نیز زبان فرانسه تدریس می کرد.

 

دکتر سیدی طبعی آزاده و نکته سنج داشت که بازتاب آن را میتوان در آثار او به نظم و نثر از جمله در دوبیتی زیر با عنوان «عشق فردوس» مشاهده کرد:

 

همان به است که بر نیزهای بلند شود

سری که پیش فرومایه فرود آری

به پرتگاه جهنم فتد اگر آن را

به عشق جنت فردوس در سجود آری

 

ایشان همچنین به دلیل علاقه به مسایل حقوق بین الملل دریاها آثار قابل توجهی را در این زمینه در زمان خود به رشته تحریر درآوردند که در آن زمان بی همتا بوده است که از آن جمله می توان به «مسئله ای از مسائل حقوق بین الملل امروز دریا: خط منصف و اصل تقابل» اشاره کرد. دکتر سیدی در ابتدای کتاب با درج این جمله که «این نوشته که نقدی است بر وضع موجود و پیشنهادی برای بهبود این وضع جز بدین اعتبار قابل استناد نیست» نگاه و فروتنی علمی خود را به روشنی بازتاب بخشیده است.

 

دیگر اثر دکتر سیدی در حوزه حقوق دریاها ترجمه مقاله ای است از دکتر ا.ل لو با عنوان «اقیانوس و آینده بشریت» که در نشریه دانشکده حقوق، شماره نوزدهم در تاریخ ۱۹ آذر ماه ۱۳۵۵ به چاپ رسید.

 

عنوان مقاله را بخوبی می توان در این نقل قول مشاهده کرد که «یکصد و چهل و نه میلیون کیلومتر مربع (۲/۲۹ درصد) از سطح زمین از آب بیرون است. فقط قسمتی از این خشکی مسکون می باشد: زیرا ارتفاع، تندی سراشیبی: حرارت فوق العاده زیاد یا کم و درجه رطوبت یا خشکی انسان را از سکونت در پاره ای مناطق باز می دارد. بدیهی است که در اینصورت آدمی به سوی اقیانوس ها و دریاهای شور زمین که منبع حیاتند روی می آورد».

 

هرچند تسلط ایشان تنها محدود به این حوزه از حقوق بین الملل نبود بلکه به حوزه های دیگر نیز توجه داشتند. ترجمه کتاب «اسلام و حقوق بین الملل» تألیف استاد احمد رشید در سال ۱۳۵۱  گواهی بر این گفته است و بدون شک به گسترش و تقویت ادبیات حقوق بین الملل از دیدگاه اسلام در سطح دانشگاهی انجامید.

 

استاد حسین سیدی کاشانی در ۱۳۸۲ چشم از این جهان فرو بست.

اشتراک گذاری:
سید محمد هاشمیحسن دادبانسید عزت الله عراقی
verification
زمان ثبت
سه شنبه 01 آبان 1397 20:18
روحشان شاد
کینگ