دکتر هدایت الله فلسفی

 

تهیه و تنظیم: وب سایت حقوقی دیداد

 

هدایت الله فلسفی، در سال ۱۳۲۷ در اصفهان به دنیا آمد. دوره ابتدایی و متوسطه را در اصفهان به پایان رساند و در سال ۱۳۴۵ با رتبه اول دیپلم گرفت. در همان سال آزمون تحصیلات انگلیسی دانشگاه کمبریج را که در انجمن فرهنگی بریتانیا در اصفهان برگزار می شد، با موفقیت گذراند و دیپلم عالی این دوره را دریافت کرد. در کنار تحصیلات مدرسه ای، در محضر چند تن از علمای صاحب نام اصفهان به فراگیری علوم حوزه ای نیز پرداخت.

 

با تشویق خانواده و با میلی که برای آموختن داشت به تهران آمد تا در دانشکده حقوق دانشگاه تهران به تحصیل حقوق بپردازد. در سال ۱۳۴۵ وارد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران شد و در سال ۱۳۴۹ لیسانس قضایی را به دست آورد. سپس عازم سوئیس شد و در دانشکده حقوق دانشگاه نوشاتل، پس از گذراندن دوره لیسانس ادبیات فرانسه و انگلیسی تخصصی، در سال ۱۳۵۴ موفق به دریافت دیپلم تحصیلات عالی حقوق بین الملل شد(۱۳۵۴). در سال ۱۳۵۷ (۱۹۷۸) با ارائه رساله خود که موضوع آن «آزمایش های هسته ای در حقوق بین الملل» در محدوده دعوایی که زلاندنو و استرالیا علیه فرانسه در دیوان بین الملل دادگستری اقامه کرده بودند و یکی از مباحث روز بود موفق به دریافت دکتری حقوق بین الملل شد. این رساله به سبب کیفیت ویژه و پرداخت تخصصی اش امکان انتشار پیدا کرد و در سلسله انتشارات آثار علمی دانشگاه نوشاتل به چاپ رسید.

 

در سال ۱۳۵۸ به ایران بازگشت و تدریس در دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی (دانشگاه ملی سابق) پرداخت. دکتر فلسفی اکنون سال هاست که در دانشگاه شهید بهشتی به تدریس مشغول است و استاد تمام وقت دانشکده حقوق این دانشگاه محسوب می شود. وی در مقطع کارشناسی ارشد حقوق بین الملل، درس های حقوق سازمان های بین المللی، دادرسی بین المللی، تاریخ تحولات حقوق و جامعه بین المللی، بررسی تفصیلی برخی از مسائل بین المللی (مبانی فلسفی حقوق بین الملل) و حقوق بین الملل معاهدات و در مقطع کارشناسی ارشد حقوق بشر، نقد مبانی فلسفی حقوق بشر را تدریس کرده است. ایشان همچنین در مقطع دکتری به تدریس تحقیق در متون و اسناد بین المللی (متودولوژی حقوق بین الملل)، تحلیل محتوای آرا و احکام قضایی بین المللی و نقد و بررسی دکترین های معاصر حقوق بین الملل پرداخته است. بر این اساس است که آرا و نظرهای او در عرصه حقوق بین الملل از بن مایه های نظری و آکادمیک و در عین حال به روز این رشته برخوردار است.

 

یکی از ویژگی های استاد فلسفی گزیده کاری ایشان است به طوریکه بر خلاف بسیاری از استادان دیگر آثار معدودی از ایشان به زیور طبع آراسته شده است که همگی آنها از آثار برجسته به حساب می آیند. ترجمه کتاب های «نهادهای روابط بین الملل» و «سازمان های بین المللی» از آثار کلود آلبر کلییار (استاد برجسته حقوق بین الملل)، تألیف کتاب های «حقوق بین الملل معاهدات» و «صلح جاویدان و حکومت قانون: دیالکتیک همانندی و تفاوت» و نگارش تعدادی مقاله که نشان دهنده دیدگاه های خاص دکتر فلسفی به حقوق بین الملل هستند و در زمره منابع اصلی امتحانی و مطالعاتی حقوق بین الملل به زبان پارسی نیز قرار می گیرند، ایشان را به عنوان یکی از صاحب نظران مباحث نظری حقوق بین الملل مطرح ساخته اند.

 

دکتر فلسفی برای ترجمۀ کتاب «نهادهای روابط بین الملل» اثر کلود آلبر کلییار برنده نهمین دوره جایزه کتاب سال و برای تألیف کتاب «حقوق بین الملل معاهدات» برنده تشویقی کتاب سال ۱۳۸۱ شد و در سال ۱۳۷۹ نیز به عنوان استاد نمونه دانشگاه شهید بهشتی انتخاب گردید.

 

اشتراک گذاری:
سید محمد هاشمیحسن دادبانسید عزت الله عراقی
verification