مقدمه

موت کورت (moot court)، شبیه سازی محاکم قضایی یا داوری در بعضی از دانشگاه های تراز اول دنیا است که در آن دانشجویان تلاش می کنند آموخته های حقوقی خود را در قالب یک شبیه سازی که تا حد امکان به واقعیت نزدیک است به کار بگیرند و در مقام وکلای خواهان و خوانده در یک پروندۀ فرضی به رقابت با یکدیگر بپردازند. موت کورت را می توان پُلی میان دانشکدۀ حقوق و فضای کسب و کار حرفه ای برشمرد که هدف اصلی آن آشنایی دانشجویان با نحوۀ استفادۀ صحیح و کارآمد از دانش حقوقی کسب شده در دانشکدۀ حقوق در یک محیط کار رسمی و واقعی است.

با توجه به استقبال دانشجویان و استادان از موت کورت های دانشگاهی و تأثیرات علمی و عملی آنها بر افزایش مهارت های دانشجویان، به مرور زمان بر محبوبیت این مسابقات افزوده شد و کم کم پای آنها به عرصۀ بین المللی نیز کشیده شد بطوریکه بعضاً نهادهای صاحب نام و معتبری مانند دیوان بین المللی دادگستری یا دیوان بین المللی کیفری نیز به همکاری با نهادهای برگزار کنندۀ این مسابقات پرداختند.

هرچند جای خالی شبیه سازی رسیدگی قضایی یا داوری به عنوان یک واحد عملی اجباری یا اختیاری همچنان در دانشکده های حقوق ایران احساس می شود، اما آوازۀ موت کورت های بین المللی چند سالی است که در دانشگاه های ایران پیچیده و شاهد برگزاری این مسابقات در رشته های مختلف هستیم به طوریکه بعضی از دانشگاه ها و یا نهادهای تخصصی سعی کرده اند با توجه به امکانات و ظرفیت هایی که در اختیار دارند در حوزه های فعالیت خودشان نسبت به برگزاری مسابقات موت کورت و ترویج فرهنگ شبیه سازی رسیدگی قضایی یا داوری در حوزه های مختلف گام بردارند و به ایفای نقش بپردازند.

با وجود اهمیت یافتن موت کورت ها و گسترش آوازۀ آنها در داخل کشور، همچنان اطلاعات منسجم و موثقی در خصوص این مسابقات وجود ندارد و آنطور که از صحبت های شرکت کنندگان در موت کورت های مختلف قابل استنباط است رؤسای دانشکده های حقوق کشور صرفاً به جهت امتیازاتی که شرکت دانشجویان دانشکده و احراز رتبه در این مسابقات برای دانشکده و دانشگاه به دنبال دارد، در ظاهر از شرکت دانشجویان در این مسابقات استقبال می کنند ولی در عمل سازوکار حمایتی و امتیاز مشخصی برای دانشجویان در نظر نمی گیرند. شاید تنها استثنا مرکز شبیه سازی تأسیس شده در دانشکدۀ حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) باشد که حداقل یک ساختار و سازوکار مشخص را برای آموزش و رسیدگی به امور شرکت کنندگان در بعضی از موت کورت ها اختصاص داده است، هرچند گزارش عملی از اقدامات و دستاوردهای این مرکز نیز در دسترس نیست.

نظر به مراتب فوق و با توجه به خلا اطلاعاتی در حوزۀ موت کورت های بین المللی، در این راهنما تلاش شده است ضمن تهیۀ یک فهرست از موت کورت های مشهور و محبوب در حوزه های مختلف، اطلاعات و توضیحات اجمالی نیز در خصوص هر یک از آنها ارائه گردد تا زمینۀ آشنایی هرچه بیشتر دانشجویان علاقمند به این مسابقات فراهم گردد.

 

توجه!

 

  • منابع اصلی این راهنما شامل سایت های رسمی موت کورت ها، گفت و گوهای انجام شده با برگزارکنندگان و شرکت کنندگان این مسابقات در داخل کشور، سایت های دانشگاه های برگزار کننده مسابقات در داخل و خارج کشور، و پیج اینستاگرام آقای علی مسعودیان و پیج اینستاگرام لاکادمیا می شود.
  • بدیهی است اطلاعات ارائه شده در این راهنما تا زمان نگارش آن به صورت قطعی معتبر بوده و ممکن است در آینده تغییر نماید. بنابراین، اکیداً توصیه می شود در صورت تمایل برای کسب اطلاعات بیشتر و شرکت در رویدادهای معرفی شده، به سایت اصلی مسابقه رجوع بفرمایید.
  • با توجه به تغییرات آتی در شرایط مسابقات، ممکن است اطلاعات این راهنما به روز رسانی گردد. همچنین امکان اضافه شدن مسابقات بیشتر نیز وجود دارد.
  • علاوه بر دانش تخصصی برای شرکت در مسابقات موت کورت، ازجمله شرایط اساسی برای حضور در این مسابقات می توان به تسلط نسبی به زبان انگلیسی به جهت درک پرسش های قضات و همچنین فهم مطالب بیان شده توسط سایر تیم ها در مرحلۀ شفاهی، برخورداری از انسجام گروهی و تعهد و مسئولیت پذیری و داشتن روحیۀ کار تیمی اشاره کرد. لازم به ذکر است، در اکثر موت کورت های این فهرست «دانشجو بودن» و «تسلط نسبی به زبان انگلیسی» دو پیش شرط اصلی است.
  • از بزرگ ترین مزایای شرکت در موت کورت ها، تعامل با دیگر تیم های شرکت کننده از سراسر جهان و شبکه سازی، تقویت مهارت های کلامی و حقوقی و استدلالی به زبان انگلیسی، فرا گرفتن کار تیمی، استفاده از آموزه های دانشگاهی در یک محیط شبیه سازی شده، و همچنین تقویت رزومۀ شغلی و تحصیلی برای شرکت کنندگان، و ارتقای رتبۀ منطقه ای و جهانی برای دانشگاه محل تحصیل است.
  • این راهنما به منظور قدردانی از تلاش ها و زحمات استاد دکتر جمشید ممتاز در ترویج و توسعۀ حقوق بین الملل در داخل کشور و برجسته کردن نام و آوازۀ ایران و استادان ایرانی در محافل علمی خارجی و مراجع قضایی بین المللی و تشویق مستمر دانشجویان و پژوهشگران ایرانی برای شرکت در فعالیت های بین المللی به ایشان تقدیم می گردد. عُمرشان دراز و سایه شان مستدام باد.

 

 

دسترسی سریع

 

مقدمه

موت کورت فلیپ سی جساپ: شبیه سازی دیوان بین المللی دادگستری

موت کورت حقوق بین الملل تلدرز: شبیه سازی دیوان بین المللی دادگستری

موت کورت هانری دونان: شبیه سازی دیوان بین المللی کیفری (جنایات جنگی)

موت کورت ژان پیکته: شبیه سازی حقوق بین الملل بشردوستانه

موت کورت آی سی سی: شبیه سازی دیوان بین المللی کیفری

موت کورت نورنبرگ: شبیه سازی حقوق بین المللی کیفری

موت کورت دیوان بین المللی کیفری: شبیه سازی دیوان بین المللی کیفری (به زبان فرانسه)

موت کورت ویلیام سی ویس (ویس موت): شبیه سازی اختلافات داوری تجاری بین المللی

موت کورت داوری سرمایه گذاری مستقیم خارجی (شبیه سازی ایکسید)

موت کورت حقوق مالکیت فکری آکسفورد

موت کورت حقوقی پرایس مدیا: شبیه سازی حقوق رسانه

موت کورت داوری بین المللی حقوق ورزش

موت کورت حقوق فضای مانفرد لاخ

شبیه ساز پرسش و پاسخ با شهود و کارشناسان

شبیه ساز [مدیریت حقوقی] روز بحران

 

 

 

موت کورت فلیپ سی جساپ: شبیه سازی دیوان بین المللی دادگستری

Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition

 

حوزه: حقوق بین الملل عمومی

برگزارکننده: انجمن دانشجویان حقوق بین الملل، موسسۀ حقوقی وایت اند کیس و کانون وکلای بین المللی

زمان ثبت نام: حدود نوامبر

مرجع ملّی در ایران: مرکز مطالعات حقوق بین الملل مدرن

وب سایت رسمی موت کورت

 

موت کورت فلیپ سی جساپ که به اختصار موت کورت جساپ نیز نامیده می شود برگرفته از نام فیلیپ سی جساپ، قاضی دیوان بین المللی دادگستری، است. این مسابقه یکی از قدیمی ترین و بزرگ ترین مسابقات شبیه سازی دادگاهی در حوزۀ حقوق بین الملل است که سالانه در واشنگتن دی سی برگزار می شود. این رقابت نخستین بار در ۱۹۶۰ و با حضور انحصاری تیم های دانشگاه هاروارد برگزار شد و از ۱۹۶۸ با تصمیم نهادهای برگزار کنندۀ آن، یعنی انجمن دانشجویان حقوق بین الملل، موسسۀ حقوقی وایت اند کیس و کانون وکلای بین المللی، امکان ثبت نام و شرکت سایر تیم ها از سراسر جهان در این مورت کورت فراهم شد.

پروندۀ فرضی این مسابقه با موضوع اختلاف بین دو دولت فرضی در خصوص مسائل روز بین الملل در سپتامبر بر روی سایت رسمی آن منتشر می شود. تیم های شرکت کننده، که متشکل از ۲ تا ۶ نفر هستند، موظف به ارائۀ لوایح خود در مقام نمایندگان حقوقی دولت فرضی متبوع خود هستند. این رقابت شامل دو بخش کتبی (نگارش لوایح) و شفاهی (جلسۀ استماع) است.

همانند بسیاری از موت کورت های بین المللی، به اقتضای شرایط و تعداد شرکت کنندگان، این رقابت در سه مرحلۀ دانشگاهی (ملّی)، منطقه ای و بین المللی برگزار می شود و تیم های منتخب در هر کشور موفق به ورود به مرحلۀ مسابقات بین المللی خواهند شد. برگزاری مسابقات مرحلۀ ملّی در ایران در صورت وجود چند تیم داوطلب برای شرکت در این رقابت بر عهدۀ مرکز مطالعات مدرن (MIS) است.

ثبت نام این مسابقه در نوامبر انجام می شود و مرحلۀ ملّی در ژانویه و فوریه و مرحلۀ بین المللی در مارس برگزار می گردد.

 

بیشتر بخوانید:

 


 

موت کورت حقوق بین الملل تلدرز: شبیه سازی دیوان بین المللی دادگستری

Telders International Law Moot Court Competition

 

حوزه: حقوق بین الملل عمومی

برگزارکننده: مرکز مطالعات حقوق بین الملل گروسیوس

زمان ثبت نام: حدود نوامبر

مرجع ملّی در ایران: نا مشخص

وب سایت رسمی موت کورت

 

موت کورت حقوق بین الملل تلدرز از ۱۹۷۷ توسط مرکز مطالعات حقوق بین الملل گروسیوس و با حضور تنها چهار تیم فعالیت خود را آغاز نمود و امروزه به یکی از محبوب ترین موت کورت های اروپایی تبدیل شده که هر سال میزبان رقابت بیش از هزار تیم (تنها در دور ملّی) است. پروندۀ این مسابقه با موضوع اختلاف فرضی میان دو دولت نزد دیوان بین المللی دادگستری در سپتامبر بر روی سایت رسمی آن منتشر می شود و تیم های شرکت کننده شامل چهار دانشجو از مقطع کارشناسی و یا مقطع کارشناسی ارشد موظف به ارائۀ لوایح کتبی و دفاعیات شفاهی خود در مقام خواهان و خوانده هستند.

طبق قواعد موت کورت تلدرز از هر دانشگاه و کالج، تنها یک تیم حق شرکت در این رقابت را دارد؛ بنابراین، در صورت ثبت نام بیش از دو تیم از یک دانشگاه باید مسابقات انتخابی در داخل دانشگاه برگزار شود.

ثبت نام این مسابقه در نوامبر انجام می شود و در مارس و در مقر دیوان بین المللی دادگستری در کاخ صلح واقع در شهر لاهۀ هلند برگزار می شود.

 


 

موت کورت هانری دونان: شبیه سازی دیوان بین المللی کیفری (جنایات جنگی)

Henry Dunant Moot Court

 

حوزه: حقوق بین الملل بشردوستانه - حقوق بین الملل کیفری (جنایات جنگی)

برگزارکننده: کمیتۀ بین المللی صلیب سرخ

زمان ثبت نام: حدود اوت

مرجع ملّی در ایران: دفتر کمیتۀ بین المللی صلیب سرخ در ایران، دبیرخانۀ کمیتۀ ملی حقوق بشردوستانه، انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد و مؤسسۀ مطالعات و پژوهش های حقوقی شهر دانش

وب سایت رسمی موت کورت

 

مسابقات شبیه سازی دیوان بین المللی کیفری یادوارۀ هانری دونان، برگرفته از نام بنیانگذار کمیتۀ بین المللی صلیب سرخ، هر ساله برای تعلیم دانشجویان مستعد و آشنایی آنها با رویۀ دادگاه های بین المللی در حوزۀ حقوق بشردوستانه با انتشار پروندۀ فرضی آن بر روی سایت رسمی این مسابقه در سه دور «ملّی»، «جنوب آسیا» و «آسیا و اقیانوسیه» برگزار می شود.

نمایندگی کمیتۀ بین المللی صلیب سرخ در جنوب آسیا در ۲۰۰۱ مسابقات موت کورت یادوارۀ هانری دونان را با هدف ارتقای سطح آگاهی و دانش حقوق بشر دوستانه در میان دانشجویان حقوق در دانشگاه هند بنیان نهاد و در ۲۰۰۵ کمیتۀ بین المللی صلیب سرخ در جامعۀ هندی حقوق بین الملل (ISIL) این مسابقات را نخستین بار در سطح منطقۀ جنوب آسیا برگزار کرد و از آن پس، این یادواره در دو سطح ملّی و جنوب آسیا برگزار می گردد و چهار تیم برتر این رقابت در منطقۀ آسیا به مسابقات نیمه نهایی حقوق بشردوستانه در هنگ کنگ و سپس به دور بین المللی اعزام می شوند.

مرحلۀ ملّی این موت کورت در ایران، با همکاری دفتر کمیتۀ بین المللی صلیب سرخ در ایران، دبیرخانۀ کمیتۀ ملی حقوق بشردوستانه، انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد، و مؤسسۀ مطالعات و پژوهش های حقوقی شهر دانش در دو بخش مجزا در تهران برگزار می گردد. علاقمندان برای شرکت در این رقابت می توانند در قالب تیم های سه نفره (دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد) شامل دو ارائه دهنده (mooter) و یک پژوهشگر (researcher) برای حضور در آن نام نویسی کنند. شرکت کنندگان این موت کورت موظف هستند بر اساس سناریوی ارسال شده از طرف کمیتۀ برگزارکنندۀ مسابقه در هند، اقدام به نگارش دو لایحه در مقام دادستان و وکیل مدافع کنند. در مقام دادستانِ دیوان بین المللی کیفری، تیم ها با بهره گیری از اساسنامۀ دیوان و سند عناصر جرایم، در صدد اثبات اتهامات طرح شده برای متهمان هستند و در مقام وکیل مدافع نیز با رد اتهامات طرح شده، برائت متهمان را خواستار می شوند. در این راستا، تیم ها موظف به رعایت قواعد نگارشی تعیین شده و همچنین استناد به منابع مرتبط حقوق بین الملل از جمله معاهدات مربوطه، عرف های بین المللی، اصول کلی حقوق و رویّه های قضایی هستند. در دور ملّی، این لوایح می توانند به زبان فارسی یا انگلیسی نگارش شوند اما در مسابقات بخش جنوب آسیا و مسابقات بین المللی دفاعیات و لوایح تماماً به زبان انگلیسی خواهند بود. تیم های منتخب در بخش اول دور ملّی، جواز حضور در مسابقات ملّی دور دوم را کسب می کنند که تماماً به زبان انگلیسی برگزار می شود. در انتهای دور اول ملّی، جوایز بهترین ارائه دهنده، بهترین پژوهشگر و بهترین لایحه نیز به افراد و تیم های برتر اعطا می شود و در دور دوم ملّی، تیم ها تنها در دور شفاهی به رقابت می پردازند و نیازی به ارائۀ مجدد لایحۀ کتبی نخواهد بود.

مرحلۀ جنوب آسیا در فصل پاییز در یکی از کشورهای شرکت کننده برگزار می شود و سناریوی این دور از مسابقات به طور کلی متفاوت از سناریوی دور ملّی است و شرکت کنندگان موظف به نگارش مجدد دو لایحۀ کتبی و ارائۀ دفاعیات شفاهی در مقام دادستان و وکیل مدافع خواهند بود. این مسابقات در سه دور مقدماتی، نیمه نهایی و نهایی برگزار می شود و در نهایت، چهار تیم راه یافته به مسابقات نیمه نهایی مجوز حضور در مسابقات آسیا و اقیانوسیه را کسب می کنند. در پایان نیز جوایز بهترین ارائه دهنده و بهترین لایحه به تیم های برتر اعطا می شود.

مرحلۀ آسیا و اقیانوسیه نیز در هنگ کنگ و با شرکت تیم هایی از سراسر قارۀ آسیا و اقیانوسیه از جمله ژاپن، کره، چین، سنگاپور، مالزی، استرالیا، روسیه و چهار تیم برتر منطقۀ جنوب شرقی آسیا در چهار مرحلۀ مقدماتی، یک چهارم نهایی، نیمه نهایی و نهایی  برگزار می شود و در انتهای این موت کورت به سه لایحۀ برتر وکیل مدافع، سه لایحۀ برتر دادستان و سه نفر از بهترین ارائه دهنده گان جوایزی اعطا می شود.

ثبت نام این موت کورت در اوت انجام می شود.

 

بیشتر بخوانید:

 


 

موت کورت ژان پیکته: شبیه سازی حقوق بین الملل بشردوستانه

Jean Pictet Moot Court

 

حوزه: حقوق بین الملل بشردوستانه

برگزارکننده: کمیتۀ ژان پیکته

زمان ثبت نام: حدود نوامبر

مرجع ملّی در ایران: نا مشخص

وب سایت رسمی موت کورت

 

موت کورت ژان پیکته، مسابقه ای در زمینۀ حقوق بین الملل بشردوستانه است که از ۱۹۸۳ به همت کمیتۀ ژان پیکته ((CCJP بنیان نهاده شد. پروندۀ فرضی این مسابقه، در سپتامبر بر روی سایت رسمی این رقابت منتشر می شود. شرکت و حضور در این مسابقه فرصتی بی بدیل در جهت به کارگیری عملی حقوق بین الملل بشردوستانه، توسعه و تقویت فنون ارائه و همچنین بستری برای ملاقات دانشجویان شرکت کننده از پنج قارۀ جهان و رقابت با آنان است. تمامی مراحل مسابقه به  صورت شفاهی انجام می شود و هیچ گونه ارائۀ کتبی به غیر از فایل درخواست ثبت­ نام لازم نیست.

ثبت نام این مسابقه در نوامبر و برگزاری آن در مارس است.

 


 

موت کورت آی سی سی: شبیه سازی دیوان بین المللی کیفری

ICC Moot Court

 

حوزه: حقوق بین الملل کیفری، جرائم داخل در صلاحیت دیوان بین المللی کیفری

برگزارکننده: دانشگاه لایدن، انجمن وکلای بین المللی و مرکز مطالعات حقوق بین الملل گروسیوس

زمان ثبت نام: حدود نوامبر

مرجع ملّی در ایران: نا مشخص

وب سایت رسمی موت کورت

 

موت کورت آی سی سی توسط دانشگاه لایدن هلند و با همکاری انجمن وکلای بین المللی (IBA) و مرکز مطالعات حقوق بین الملل گروسیوس در لاهه برگزار می گردد. این رقابت نخستین بار در ۲۰۱۴ برگزار شد و از آن پس هر ساله پروندۀ فرضی با موضوعات روز حوزۀ حقوق بین الملل کیفری در نوامبر بر روی سایت رسمی این موت کورت منتشر می شود و تیم های شرکت کنندۀ سه تا پنج نفره موظف به ارائۀ لوایح کتبی و ارائۀ دفاع شفاهی خود در سه نقش «دادستان»، «وکیل مدافع» و «نمایندۀ قربانیان یا نمایندۀ دولت» می باشند. طبق آیین نامۀ این مسابقه تعداد نمایندگان کشورهای دارای جمعیتِ متوسط و کم جمعیت دو تیم است و در صورت وجود متقاضیان بیش از دو تیم در هر کشور، سازمان برگزاری مسابقه اقدام به برگزاری دور ملّی از طریق طرح مسئله ای جداگانه از سناریوی پرونده خواهد نمود.

شرکت در این رقابت موجب درک عملی روند فعالیت دیوان بین المللی کیفری و همچنین تقویت مهارت های دفاعی و نوشتاری حقوقی در بین دانشجویان حقوق خواهد گردید.

ثبت نام در این رقابت در نوامبر آغاز و در ژوئن برگزار می گردد.

 


 

موت کورت نورنبرگ: شبیه سازی حقوق بین المللی کیفری

Nuremberg Moot Court

 

حوزه: موضوعات روز حقوق بین الملل کیفری

برگزارکننده: آکادمی بین المللی نورنبرگ و واحد تحقیقات حقوق بین الملل کیفری فدریک الکساندر

زمان ثبت نام: حدود ژانویه

مرجع ملّی در ایران: نا مشخص

وب سایت رسمی موت کورت

 

موت کورت نورنبرگ یک رقابت بین المللی در قالب دادگاه شبیه سازی است که توسط آکادمی بین المللی نورنبرگ و واحد تحقیقات حقوق بین الملل کیفری فدریک الکساندر در نورنبرگ آلمان برگزار می شود. این رقابت فعالیت خود را از ۲۰۱۵ آغاز نمود و از آن پس هر ساله در فوریه پروندۀ فرضی این موت کورت با موضوع حوادث روز حقوق بین الملل کیفری بر روی سایت رسمی این مسابقه منتشر می گردد. تیم های شرکت کننده متشکل از دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد هستند که باید به ارائۀ لوایح کتبی و دفاعیات شفاهی خود در مقام دادستان و وکیل مدافع بپردازند.

ثبت نام این مسابقه در ژانویه و برگزاری آن در جولای است.  

 


 

موت کورت دیوان بین المللی کیفری: شبیه سازی دیوان بین المللی کیفری (به زبان فرانسه)

Procès Simulé devant la Cour Pénale Internationale

 

حوزه: حقوق بین الملل کیفری

برگزارکننده: آکادمی حقوق بین الملل لاهه و با حمایت سفارت فرانسه در هلند و همچنین دیوان بین المللی کیفری

زمان ثبت نام: حدود اوت

مرجع ملّی در ایران: نا مشخص

وب سایت رسمی موت کورت

 

این موت کورت به ابتکار آکادمی حقوق بین الملل لاهه و با حمایت سفارت فرانسه در هلند و همچنین دیوان بین المللی کیفری از ۲۰۲۱ و با هدف ترویج مطالعۀ حقوق بین الملل کیفری شروع به فعالیت نمود. این مسابقه تماماً به زبان فرانسوی است و پروندۀ فرضی آن هر سال در اوت بر روی سایت رسمی آن در دسترس شرکت کنندگان قرار می گیرد. حضور و مشارکت در این رقابت موجب تسلط شرکت کنندگان بر مباحث حقوق بین الملل کیفری، تقویت قدرت ارائه و بیان استدلال های حقوقی به زبان فرانسه می گردد و همچنین امکان رقابت و تعامل با سایر تیم های منتخب از سراسر جهان را فراهم می آورد.

ثبت نام این مسابقه در اوت و برگزاری آن در آوریل و در مقر دیوان بین المللی کیفری در شهر لاهۀ هلند است.

 


 

موت کورت ویلیام سی ویس (ویس موت): شبیه سازی اختلافات داوری تجاری بین المللی

Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot

 

حوزه: داوری تجاری بین المللی

برگزارکننده: انجمن سازماندهی و ترویج داوری بین المللی ویلیام ویس

زمان ثبت نام: حدود نوامبر

مرجع ملّی در ایران: مرکز منطقه ای داوری تهران (غیر رسمی)

وب سایت رسمی موت کورت

 

مسابقۀ داوری تجاری بین المللی ویلیام ویس موت از جمله مهم ترین مسابقات شبیه سازی داوری است که با استقبال عمومی شرکت کنندگان از سراسر جهان در کشور اتریش و با هدف ترویج مطالعۀ حقوق تجارت بین الملل و ارائۀ آموزش عملی به دانشجویان برای حل و فصل اختلافات تجاری بین المللی برگزار می شود و شرکت در آن فرصت بی نظیری برای کسب مهارت های اولیۀ وکالت در محیط بین المللی به صورت عملی و همچنین تقویت رزومۀ تحصیلی و شغلی است.

این موت کورت نخستین بار در ۱۹۹۳ میلادی با حضور یازده تیم از نُه دانشگاه برگزار شد و تا به امروز نهاد برگزار کنندۀ این رقابت یعنی انجمن سازماندهی و ترویج داوری بین المللی ویلیام ویس موفق به برگزاری سی دور بی وقفه از این موت کورت در وین اتریش شده است.

پروندۀ فرضی این رقابت هر ساله در اکتبر بر روی سایت رسمی این مسابقه در دسترس عموم قرار می گیرد. موضوع اصلی این مسابقه اصولاً شامل اختلافات ناشی از قرارداد بیع دو کشور عضو کنوانسیون سازمان ملل متحد دربارۀ قراردادهای بیع بین المللی کالا است.

داوطلبین حضور در این رقابت می توانند در قالب تیم های دو تا شش نفره متشکل از دانشجویان دورۀ کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا نسبت به شرکت در این مسابقه اقدام نمایند. لازم به ذکر است، محدودیت شرکت برای مقطع خاصی وجود ندارد اما امکان رد درخواست ثبت نام دانشجویانی که مشغول به تحصیل در ترم یک تا چهار مقطع کارشناسی هستند به دلیل عدم آشنایی آنان با بیع بین المللی وجود دارد. همچنین شرکت وکلا و کارآموزان وکالت طبق قواعد این مسابقه امکان ندارد اما این افراد می توانند در نقش داور در آن حضور داشته باشند. این رقابت از دو بخش کتبی (نگارش لوایح) و شفاهی (ارائه ی حضوری در جلسۀ استماع) تشکیل می شود.

برخلاف بسیاری از موت کورت های بین المللی دیگر، این موت کورت دارای مرحلۀ ملّی نیست و در صورت پذیرش در ثبت نام اولیۀ آن، اعضا به طور مستقیم به مرحلۀ بین المللی صعود خواهند کرد، اما به جهت آمادگی تیم های داوطلب شرکت کننده از ایران، از ۱۳۹۶ مرکز منطقه ای داوری تهران در یک حرکت ابتکاری اقدام به برگزاری مسابقات ملّی با عنوان مسابقات داوری تجاری بین المللی و برگزاری کارگاه های آموزشی نموده است.

 آخرین مهلت ثبت نام در این موت کورت نوامبر و برگزاری دور شفاهی آن در آوریل است.

 

بیشتر بخوانید:

 


 

موت کورت داوری سرمایه گذاری مستقیم خارجی (شبیه سازی ایکسید)

Foreign Direct Investment (FDI) International Arbitration Moot

 

حوزه: حقوق بین الملل سرمایه گذاری

برگزارکننده: مرکز مطالعات حقوقی بین المللی و مشارکت پنج موسسۀ آموزشی و حقوقی دیگر

زمان ثبت نام: حدود ژوئن

مرجع ملّی در ایران: مرکز شبیه سازی دانشکدۀ حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی(ره)

وب سایت رسمی موت کورت

 

مسابقۀ سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ۲۰۰۶ با تلاش مرکز مطالعات حقوقی بین المللی و مشارکت پنج موسسۀ آموزشی و حقوقی دیگر تأسیس شد. پروندۀ فرضی این مسابقه با تمرکز بر بررسی اختلافات متداول و مطروح میان دولت های میزبان و سرمایه گذار خارجی، هر سال بر روی سایت رسمی این رقابت منتشر می شود و تیم های شرکت کننده موظف به نقش آفرینی و ارائۀ لوایح کتبی و دفاعیات شفاهی خود از جانب دو سمت نمایندۀ سرمایه گذار و نمایندۀ دولت می باشند.

پیش از برگزاری مرحلۀ بین المللی این رقابت، مراحل منطقه ای و اصلی نیز برای آماده سازی تیم های شرکت کننده برگزار می گردد و تیم های شرکت کننده از سه منطقۀ آسیا و اقیانوسیه (محل برگزاری سئول)، منطقۀ آسیای جنوبی (محل برگزاری دهلی نو)، و منطقۀ آفریقا (محل برگزاری نایروبی) به صورت غیر مستقیم به مسابقۀ جهانی راه می یابند.

دانشگاه علامه طباطبایی(ره) بر اساس قرارداد منعقده بین مرکز شبیه سازی دانشکدۀ حقوق و علوم سیاسی با دبیرخانۀ بین المللی موت کورت داوری بین المللی سرمایه گذاری خارجی، مسئولیت و میزبانی برگزاری دور ملّی این موت کورت را در ایران بر عهده دارد و به جهت تسهیل حضور تیم منتخب دور ملّی، هزینۀ ثبت نام تحت عنوان جایزۀ توماس والده به برگزیدگان برای حضور در دور جهانی تعلق خواهد گرفت.

ثبت نام در این مسابقه در ژوئن انجام می شود.

 


 

موت کورت حقوق مالکیت فکری آکسفورد

Oxford Intellectual Property Moot

 

حوزه: حقوق مالکیت فکری

برگزارکننده: مرکز تحقیقات مالکیت فکری آکسفورد و مؤسسۀ مالکیت فکری لندن

زمان ثبت نام: حدود ژانویه

مرجع ملّی در ایران: نا مشخص

وب سایت رسمی موت کورت

 

موت کورت حقوق مالکیت فکری آکسفورد، توسط مرکز تحقیقات مالکیت فکری آکسفورد (OIPRC) و مؤسسۀ مالکیت فکری لندن (IRI) با هدف گردآوری دانشجویان و متخصصان حوزۀ حقوق مالکیت فکری و همچنین تشویق دانشجویان این رشته به استدلال و تحقیق، نخستین بار در ۲۰۰۳ در مقر دانشگاه آکسفورد برگزار گردید.

پروندۀ فرضی این مسابقه با موضوع حقوق مالکیت فکری در دسامبر بر روی سایت رسمی آن منتشر می گردد و تیم های شرکت کننده متشکل از دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد موظف به ارائۀ لوایح کتبی و دفاعیات شفاهی خود در مقام خواهان و خوانده هستند. حداکثر تعداد تیم های شرکت کننده در دور شفاهی، ۲۳ تیم است که انتخاب تیم های منتخب از طریق داوری ناشناس لوایح کتبی توسط قضات صورت می گیرد. قضات این موت کورت متشکل از حقوقدانان برجسته، وکلای ثبت اختراع و علائم تجاری و مسئولان ثبت اختراع در انگلستان است.

ثبت نام این موت کورت در ژانویه و برگزاری آن در مارس در مقر دانشگاه آکسفورد در انگلیس انجام می شود.

 


 

موت کورت حقوقی پرایس مدیا: شبیه سازی حقوق رسانه

Price Media Law Moot Court Competition

 

حوزه: حقوق رسانه

برگزارکننده: دانشگاه آکسفورد

زمان ثبت نام: حدود نوامبر

مرجع ملّی در ایران: نا مشخض

وب سایت رسمی موت کورت

 

 موت کورت حقوقی پرایس مدیا، که از نام یکی از متخصصان برجستۀ حقوق رسانه به نام پروفسور مونرو پرایس گرفته شده است، از بزرگ ترین رویدادها در حوزۀ حقوق رسانه و فناوری اطلاعات است که در دو دور منطقه ای و جهانی به میزبانی دانشگاه آکسفورد برگزار می گردد. امکان شرکت در این رقابت از ۲۰۰۸ تا به امروز برای دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در قالب تیم های دو تا شش نفره وجود دارد. همانند اکثر موت کورت ها، فرآیند برگزاری این مسابقه از دو بخش کتبی و شفاهی تشکیل شده است که طی آن تیم ها باید به ارائۀ دو لایحه از جانب خوانده و خواهان مطابق با سناریوی فرضی مسابقه بپردازند. لوایح منتخب پس از برگزیده شدن در مرحلۀ منطقه ای، به مرحلۀ بین المللی راه پیدا خواهند کرد.

حضور در این رقابت فرصت میان رشته ای مناسبی برای بررسی مسائل معاصر رسانه از منظر سیاسی و حقوقی است.

طبق اطلاعیۀ مندرج در سایت رسمی این موت کورت، مهلت ثبت نام در موت کورت رسانه تا نوامبر و برگزاری دور شفاهی آن در مارس است.

 


 

موت کورت داوری بین المللی حقوق ورزش

Sports Law Arbitration Moot

 

حوزه: حقوق ورزشی

برگزارکننده: مؤسسۀ Sport Lex و با همکاری دانشگاه لیوبلیانا

زمان ثبت نام: حدود سپتامبر

مرجع ملّی در ایران: نا مشخص

وب سایت رسمی موت کورت

 

موت کورت داوری بین المللی حقوق ورزش (SLAM) از ۲۰۱۹ توسط موسسۀ Sport Lex و با همکاری دانشگاه لیوبلیانا با هدف ارتقای دانش در مورد قوانین داوری بین المللی در حوزۀ ورزش بنیان نهاده شد. پروندۀ فرضی این مسابقه با موضوع اختلافات ورزشی در نوامبر بر روی سایت رسمی آن منتشر می گردد.

از مزیت های شرکت در این موت کورت می توان به کسب تجربه، کسب مهارت های حقوقی و دفاعی، و ارتباط و تعامل با قضات متخصص در حوزۀ حقوق ورزش اشاره کرد.

آخرین مهلت ثبت نام در این رقابت در سپتامبر و زمان برگزاری آن در آوریل است و در مقر دادگاه داوری ورزش در لوزان سوییس برگزار می شود.

 


 

موت کورت حقوق فضای مانفرد لاخ

Manfred Lachs Space Law Moot Court

 

حوزه: حقوق فضا

برگزارکننده: مؤسسۀ بین المللی حقوق فضا

زمان ثبت نام: حدود ژانویه

مرجع ملّی در ایران: سازمان فضایی ایران و موسسۀ مطالعات حقوق عمومی دانشگاه تهران

وب سایت رسمی موت کورت

 

این موت کورت، که برگرفته از نام قاضی فقید مانفرد لاخ است، همزمان با تأسیس مؤسسۀ بین المللی حقوق فضا در ۱۹۹۲ شروع به فعالیت نمود. پروندۀ فرضی این رقابت در ژانویه با موضوع یکی از اختلافات حقوق فضا بر روی سایت رسمی این مسابقه منتشر می شود و شرکت کنندگان متشکل از تیم های دو تا سه نفره در مقاطع کارشناسی و یا کارشناسی ارشد موظف به ارائۀ لوایح کتبی و دفاعیات شفاهی خود در مقام خواهان و خواندۀ پرونده هستند.

این رقابت متشکل از دو دور منطقه ای و جهانی است که در پنج منطقۀ جهان شامل آمریکای شمالی، آمریکای لاتین، آسیا، آفریقا و اقیانوسیه برگزار می گردد. همچنین لازم به ذکر است که دور منطقه ای این موت کورت، نخستین بار در ۱۳۹۷ با همکاری مرکز روابط و همکاری های بین المللی سازمان فضایی ایران و موسسۀ مطالعات حقوق عمومی دانشگاه تهران در ایران برگزار گردید.

ثبت نام این رقابت در ژانویه و برگزاری آن در سپتامبر می باشد و محل برگزاری سالیانۀ آن نیز متغیر است.

 


 

شبیه ساز استماع شهادت شهود و کارشناسان

Cross Examination Moot

 

حوزه: استماع شهادت شهود و کارشناسان

برگزارکننده: مدرسۀ آموزش عالی فرانسه

زمان ثبت نام: حدود مارس

مرجع ملّی در ایران: نا مشخص

وب سایت رسمی مسابقه

 

شبیه ساز استماع شهادت شهود و کارشناسان در زمرۀ جدیدترین شبیه سازی ها قرار می گیرد که از ۲۰۲۱ با هدف آموزش نسل بعدی وکلای داوری بین المللی به همت مدرسۀ آموزش عالی فرانسه (Siences Po) در مقر این دانشگاه در پاریس شروع به فعالیت نمود. پروندۀ فرضی این رقابت در آوریل بر روی سایت رسمی این مسابقه منتشر می گردد و تیم های شرکت کننده در این رقابت، که فاقد محدودیت تعداد اعضای تیم هستند، موظف به انتشار لوایح کتبی و ارائۀ دفاعیات شفاهی خود به زبان انگلیسی می باشند.

شرکت و حضور در این مسابقات به دانشجویان حقوق امکان درک مسائل حقوقی و فرصت آشنایی و مباحثه دربارۀ قواعد داوری بین المللی را با سایر شرکت کنندگان از سراسر جهان می دهد.

ثبت نام این مسابقه هر ساله در مارس آغاز و در نوامبر برگزار می شود.

 


 

مسابقۀ [مدیریت حقوقی] روز بحران

The Day of Crisis Competition

 

حوزه: مسائل روز حقوق بین الملل عمومی و دیپلماسی

برگزارکننده: آکادمی حقوق بین الملل لاهه با همکاری دانشگاه نانتر فرانسه و مؤسسۀ حقوقی سیمونز اند سیمونز

زمان ثبت نام: حدود دسامبر

مرجع ملّی در ایران: نا مشخص

وب سایت رسمی مسابقه

 

آکادمی حقوق بین الملل لاهه از ۲۰۱۲ با همکاری مؤسسۀ حقوقی سیمونز و دانشگاه نانتر فرانسه اقدام به راه اندازی این مسابقۀ دانشجویی نمود. پروندۀ فرضی این رقابت با موضوع مسائل روز حقوق بین الملل عمومی در اکتبر بر روی سایت رسمی آن منتشر می شود. متقاضیان شرکت در این شبیه سازی متشکل از دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا در قالب تیم های چهار تا پنج نفره موظف به ارائۀ لوایح کتبی و دفاعیات شفاهی خود در مقام نمایندگان دولت ها، سازمان ها و سایر مشاغل بین المللی تعریف شده در پروندۀ فرضی مسابقه هستند. طبق قواعد این شبیه سازی، تنها امکان شرکت یک تیم از هر دانشگاه برای متقاضیان وجود دارد و پس از داوری لوایح کتبی، دوازده تیم برتر به لاهۀ هلند برای شرکت در فینال این مسابقات دعوت می شوند.

ثبت نام این مسابقه در دسامبر انجام می شود و مرحلۀ فینال نیز در مارس و در مقر آکادمی حقوق بین الملل در لاهۀ هلند برگزار می شود.

 

 

اشتراک گذاری:
راهنمای دیداد برای آشنایی با مراحل حقوقی و اداری فرزند خواندگی در ایرانراهنمای دیداد برای کارگران و کارفرمایان در خصوص حقوق کارراهنمای دیداد برای آشنایی با نظام تحریم های آمریکا علیه ایران
verification
زمان ثبت
یکشنبه 28 خرداد 1402 13:22
چقدر موت کورت داریم خارج!!!
مرجان چ