نام و نام خانوادگی: سید مصطفی محقق داماد

شهرت: آیت اله

تاریخ تولد: ۱۳۲۴

آخرین مدرک تحصیلی: دکتری حقوق بین الملل از دانشگاه لووَن بلژیک ( کسب درجه اجتهاد در فقه)

مهم ترین سمت دانشگاهی: استاد دانشگاه شهید بهشتی

مهم ترین سمت اجرایی: رییس سازمان بازرسی کل کشور

 

سید مصطفی محقق داماد در سال ۱۳۲۴ شمسی در شهر قم در یکی از اصیل ترین خانواده های روحانیت شیعه چشم به جهان گشود. پدرش مرحوم آیت اله محقق داماد و جد مادری ایشان آیت اله حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی، موسس حوزه علمیه قم، می باشد.

پس از طی دوران تحصیلات مقدماتی وارد حوزه علمیه قم شد و به تحصیل علوم پرداخت تا آنکه در سال ۱۳۴۸ شمسی موفق شد از علما و مراجع وقت درجه «اجتهاد» را کسب نماید و به تدریس در حوزه قم بپردازد.

همزمان با تحصیلات حوزوی به تحصیلات دانشگاهی نیز اشتغال داشت و بدین ترتیب از دانشگاه تهران موفق به اخذ درجه لیسانس و فوق لیسانس در حقوق و فلسفه اسلامی شد. پس از آن برای اخذ درجه دکتری در سال ۱۹۸۹ میلادی در بخش حقوق بین الملل به دانشگاه فرانسوی زبان لووَن بلژیک وارد شد و پس از طی مراحل لازم در سال ۱۹۹۶ میلادی با دفاع از رساله خود با عنوان «حمایت از غیرنظامیان در طول مخاصمات مسلحانه در پرتو حقوق بین الملل و حقوق اسلامی» موفق به اخذ درجه علمی دکتری شد.

رساله مزبور که با راهنمایی پروفسور روهٌون – رئیس بخش حقوق بین الملل دانشگاه لووَن - انجام یافت، به اتفاق آراء هیئت داوران با درجه ممتاز پذیرفته شد و توسط یکی از ناشران خارجی انتشار یافت.

ایشان در سال ۱۳۶۰ شمسی با پایه ۱۱ قضائی از سوی شورای عالی قضائی وقت به ریاست سازمان بازرسی کل کشور جمهوری اسلامی ایران منصوب شد و در سال ۱۳۷۰ شمسی از این سمت استعفاء داد. در سال ۱۳۶۵ شمسی با پایه ۵ دانشیاری به عضویت هیئت علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی درآمد و در سال ۱۳۷۰ شمسی به اتفاق آراء مجمع عمومی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو پیوسته فرهنگستان پذیرفته شد.

ایشان هم اکنون استاد کامل دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی و رئیس بخش حقوق اسلامی آن دانشگاه و استاد مدعو فلسفه اسلامی در مدرسه عالی شهید مطهری و رئیس مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم است. به علاوه عضو هیئت امناء و مجامع علمی چندین دانشگاه و مراکز علمی کشور را نیز بر عهده دارد.

وی به زبان های انگلیسی و عربی مسلط است و به زبان فرانسه آشنایی کامل دارد و تا کنون ۳۱ جلد کتاب و ده ها مقاله در حقوق و فلسفه و دین به زبان های انگلیسی، عربی و فارسی تألیف نموده و در کنفرانس های بین المللی متعددی شرکت و ایراد سخنرانی نموده است.

ایشان هفته ای یک روز در قم برای طلاب علوم دینی قم جلسه تدریس و پژوهش دارند و مابقی ایام هفته در دانشکده های حقوق دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، تربیت مدرس و شهید مطهری در کرسی های حقوق خصوصی و فلسفه اسلامی تدریس می کنند.

 

اشتراک گذاری:
سید محمد هاشمیحسن دادبانسید عزت الله عراقی
verification