مرکز مطالعات تطبیقی اسلام و حقوق بشردوستانه بین المللی، دومین همایش بین المللی «اسلام و حقوق بشردوستانه بین المللی» را با همکاری کمیته بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر جمهوری اسلامی ایران و مشارکت علمی موسسات آموزشی و پژوهشی حوزه و دانشگاه و با حضور اندیشمندان و پژوهشگران فقهی و حقوقی برگزار می کند. علاقمندان می توانند در چارچوب محورهای تعیین شده، مقاله های خود را برای دبیرخانه همایش ارسال نمایند.

 

محورهای همایش:

 

محور اول: اصول و ارزش های اخلاقی مشترک در ادیان و نقش دین در رویکرد بشردوستانه

اندیشه و اخلاق دینی نه تنها قرن ها بر ارزش های فرهنگی اثر گذاشته است، بلکه اسناد حقوقی و نیز تاریخچه­ عملکرد بشردوستانه هم از آن متأثر بوده ­اند. امروزه نیز «حمایت از کرامت انسانی» کماکان یکی از اهداف مشترک بشردوستانه ایست که در مرکز هر دین و فعالیت بشردوستانه قرار دارد. هدف از طرح این موضوع تأثیر اندیشه و آموزه های دینی در حمایت از عملکرد بشردوستانه­ بی طرف و بی غرض، تعمق در رابطه با ظرفیت های دین برای حمایت از عملکرد بشردوستانه و تقویت ارزش های بشردوستانه­ مشترکِ تصریح شده در دین و حقوق بین­ المللی بشردوستانه در اذهان مردم است.

 

محور دوم: افراد و مکان های تحت حمایت در زمان درگیری مسلحانه

در حقوق بین­ الملل بشردوستانه و همچنین در آموزه های اسلامی، حمایت از افرادی که در درگیری های مسلحانه شرکت ندارند مورد تصریح قرار گرفته است. با این حال، کماکان در سراسر جهان شاهد حملات کور علیه غیرنظامیان، تخریب زیرساخت های حیاتی شامل میراث فرهنگی، گروگان گیری و حتی اعمال خشونت علیه اسرا و زندانیان، ایراد صدمه به تأسیسات درمانی و کارکنان و بیماران درون آنها و نیز صدمه به کارکنان بشردوست هستیم. هدف از طرح این موضوع معرفی اماکن و گروه هایی است که بر مبنای فقه اسلامی و حقوق بین­ الملل بشردوستانه در زمان درگیری مسلحانه تحت حمایت و حفاظت هستند.

 

محور سوم: حمایت و حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی با تأکید بر جایگاه و دسترسی آب

در بسیاری از نقاط جهان، سیستم های تأمین منابع طبیعی، به خصوص آب، کهنه و فرسوده شده و به وضعیت بحرانی رسیده­ اند. در نتیجه، کشورهایی که دچار درگیری مسلحانه هستند باید تلاش مضاعفی به خرج دهند تا نیاز بنیادین به آب و انرژی را برای جمعیت خود برآورده نمایند. در پاسخ به چنین نیاز فزاینده ای، نهضت بین­ المللی صلیب سرخ و هلال احمر سعی دارد تا آب پاکی را که به شدت مورد نیاز است در اختیار میلیون ها نیازمند قرار داده و خدمات حیاتی آبرسانی را بر پا نگاه دارد. با این حال، چالش های بشردوستانه و حقوقی بسیاری در این رابطه وجود دارد. روش جلوگیری از دسترسی به آب و دیگر منابع طبیعی حیاتی به عنوان یک تاکتیک و یا سلاح در زمان درگیری، و یا هدف قرار دادن تأسیسات حیاتی آب و انرژی­، نه تنها ناقض قوانین درگیری مسلحانه است، بلکه پیامدهایی بسیار جدی برای جمعیتی دارد که خود در بحبوحه درگیری مسلحانه در تلاش برای تنازع بقا هستند. هدف از طرح این موضوع بررسی و مطالعه رابطه با شروط قید شده در فقه اسلامی و حقوق بین ­الملل بشردوستانه است که در آنها بر حق دسترسی به آب و دیگر منابع طبیعی حیاتی تأکید شده است. همچنین، تبیین و تعیین احکام مشترک در اسلام و حقوق بین­ الملل بشردوستانه که هدف از آنها حمایت و حفاظت از محیط زیست، منابع طبیعی و آب در زمان درگیری مسلحانه است.

 

محور چهارم: اجساد و مفقودان در درگیری های مسلحانه

در حقوق بین­ الملل بشردوستانه بر حق خانواده ­ها برای دانستن سرنوشت اقوام مفقود آنان تصریح شده است و طرف­ های درگیری بر اساس این مجموعه قوانین وظیفه دارند تا سرنوشت کسانی را که مفقود شده اند روشن نمایند. علاوه بر این، طرف های درگیری مسلحانه وظیفه دارند به اجساد احترام بگذارند. نهضت بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر از طریق فعالیت های بشردوستانه­ خود از خانواده ها و دولت ها در سراسر جهان حمایت می کند تا سرنوشت مفقودان را روشن کنند، و همچنین وظیفه احترام به اجساد را به طرف های درگیر یادآوری می نماید. هدف از طرح این موضوع، مطالعه و بررسی احکام موجود در فقه اسلامی و نیز حقوق بین الملل بشردوستانه است که بر حق خانواده ها برای دانستن سرنوشت عزیزان مفقودشان و نیز حمایت از کرامت انسانی اجساد تأکید دارند.

 

تاریخ های مهم:

زمان برگزاری همایش: آذر ۱۳۹۵

آخرین مهلت ارسال مقاله: ۳۰ شهریور ۱۳۹۵

 

اطلاعات تماس:

آدرس دبیرخانه همایش: قم، مرکز مطالعات تطبیقی اسلام و حقوق بشردوستانه بین المللی

تلفن: ۳۷۷۳۷۷۷۲ (۰۲۵)

وبگاه: www.islamihl.com/conference

 

* مقالات برگزیده در مجموعه مقالات همایش چاپ و به مقالات برتر جوایزی اهدا خواهد شد.

 

اشتراک گذاری:
فراخوان مقاله برای «دو فصل نامه حقوق و هنر» _ ۱۴۰۲فراخوان مقاله به فارسی و انگلیسی برای همایش «اشغال فلسطین از دیدگاه حقوق بین الملل» _ اسفند ۱۴۰۲فراخوان سمپوزیوم تالار گفتگوی انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد با موضوع: «ساختارهای بدل از سازمان های بین المللی و حکمرانی جهانی» _ آذر ۱۴۰۲
verification
زمان ثبت
شنبه 26 تیر 1395 08:27
محور سوم تا حدودی جدید است ولی محورهای دیگر تکراری هستند و تا کنون بارها مطالبی در قالب کتاب، مقاله و سخنرانی در خصوص آنها بیان شده است. ای کاش برگزار کنندگان به جای تکرار مکررات، کمی ذوق از خود نشان می دادند و به جای اینکه بودجه های خود را صرف موضوعات تکراری نمایند که برای هیچ کس جذابیتی ندارد، قدری بیشتر وقت می گذاشتند و محورهای جذاب تری را برای این همایش انتخاب می کردند.
:(
م.س