به نقل از روابط عمومی مرکز امور حقوقی بین المللی - روز دوشنبه ۱۵ خرداد ۱۳۹۶ برابر با ۰۵ ژوئن ۲۰۱۶، موافقتنامه «اقدامات دولت دارای بندر به منظور ممانعت، جلوگیری و حذف ماهیگیری غیرقانونی، گزارش نشده و بی قاعده»[۱] برای ۲۹ کشور و یک سازمان منطقه ای که آن را مورد پذیرش قرار داده بودند، لازم الاجرا گردید. شایان ذکر است آستانه لازم الاجرا شدن معاهده، مورد پذیرش قرار گرفتن آن از سوی ۲۵ کشور بود، که در ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۶ برابر با ۰۶ می ۲۰۱۷، این شرط حاصل شد و مطابق با ماده ۲۹ موافقتنامه ۳۰ روز پس از تودیع بیست و پنجمین سند مورد پذیرش قرار گرفته از سوی دولت ها (از طُرق تنفیذ، پذیرش، تصویب یا الحاق) نزد مدیرکل فائو (به عنوان امین موافقتنامه) لازم الاجرا گردید.

این معاهده که در سال ۲۰۰۹ به عنوان یکی از موافقتنامه های پیشنهادی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) و در سی و ششمین نشست کنفرانس فائو، بعد از تلاش های دیپلماتیک طولانی مدت به تصویب رسید، اولین معاهده لازم الاجرای بین المللی است که بطور ویژه بر روی ماهیگیری غیرقانونی (قاچاق) تمرکز کرده است.

ازجمله نقاط مثبت این موافقتنامه، فراهم ساختن سازوکارهایی برای دستیابی به اهداف دستورکار توسعه پایدار ۲۰۳۰ است که یکی از هدف های اصلی آن حفاظت و استفاده پایدار از اقیانوس ها و یکی از اهداف خاص آن در خصوص [مبارزه با] ماهیگیری «غیرقانونی، گزارش نشده و بی قاعده»[۲] است.

از سوی دیگر، در حالیکه گزینه های دیگری نیز برای مبارزه با ماهیگیری «غیرقانونی، گزارش نشده و بی قاعده» در دریا وجود دارد، اما عملی کردن آنها، به خصوص برای کشورهای در حال توسعه، غالباً گران تمام می شود و اجرای آن در سطح پهناور اقیانوس ها که به نظارت گسترده و تکنولوژی های پیشرفته احتیاج دارد را با مشکل روبرو می سازد. از این رو، اقدامات مندرج در موافقتنامۀ پیش گفته یکی از راه های موثر و به صرفه ای است که می تواند در راستای مبارزه با ماهیگیری «غیرقانونی، گزارش نشده و بی قاعده» مورد استفاده قرار بگیرند.[۳]

 

در حال حاضر اعضای معاهده عبارتند از:

اتحادیه اروپا (به عنوان یک سازمان منطقه ای)، اروگوئه، استرالیا، آفریقای جنوبی، ایالات متحده آمریکا، ایسلند، باربادوس، پالائو، تایلند، تونگا،جمهوری کره، دومینیکا، سریلانکا، سنت کیتس و نویس، سودان، سومالی، سیشل، شیلی، عمان، کاستاریکا، کوبا، گابن، گویان، گینه، موریس، موزامبیک، میانمار، نروژ، نیوزلند، وانواتو.

مطابق با ماده ۲۷ موافقتنامه، الحاق سایر دولت ها و سازمان های منطقه ای اقتصادی همگرا برای امضاء و پذیرش این موافقتنامه باز است.

 

منبع خبر:

http://www.fao.org/news/story/en/item/417286/icode/

 

پانویس ها:

1. The Agreement on Port State Measures to Prevent, Deter and Eliminate Illegal, Unreported and Unregulated Fishing (PSMA)

2. Illegal, Unreported and Unregulated (IUU)

۳. متن کامل معاهده به زبان های انگلیسی، چینی، روسی و عربی از لینک ذیل قابل دریافت است:

http://www.fao.org/documents/card/en/c/915655b8-e31c-479c-bf07-30cba21ea4b0/

 

اشتراک گذاری:
نشست تخصصی «شروط صدور قرار موقت دیوان بین المللی دادگستری با تأکید بر صلاحیت علی الظاهر» _ آذر ۱۴۰۲همایش ملی «تحلیل ابعاد مختلف رأی دیوان بین المللی دادگستری در قضیۀ بعضی اموال ایران» _ مهر ۱۴۰۲طرح دعوی دولت های کانادا، سوئد، اوکراین و بریتانیا علیه دولت ایران در دیوان بین المللی دادگستری به دلیل نقض کنوانسیون مونترال – تیر ۱۴۰۲
verification