- سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۳
- درباره دیداد
- تماس با ما
نام و نام خانوادگی: ابوالفضل قاضی شریعت پناهی
سال تولد: ۱۳۱۰
سال وفات: ۱۳۷۶
آخرین مدرک تحصیلی: دکتری علوم سیاسی از دانشگاه ژنو و گواهی نامه پایان کار مدرسه ملی اداری فرانسه
سمت دانشگاهی: استاد دانشگاه تهران
سمت اجرایی: وزیر علوم و آموزش عالی
شادروان دکتر ابوالفضل قاضی شریعت پناهی، استاد شهیر و برجسته حقوق عمومی ایران است که تألیفات و ترجمه های ایشان در زمینۀ حقوق عمومی از ایشان چهره ای به یاد ماندنی و تأثیرگذار در جامعه حقوقی کشور به ثبت رسانده است.
ابوالفضل قاضی شریعت پناهی فرزند سید هادی، در ۱۳۱۰ در سمنان متولد شد. بعد از اتمام تحصیلات ابتدائی و متوسطه وارد دانشکده حقوق دانشگاه تهران شد و به اخذ درجه لیسانس در رشته حقوق قضایی نائل گشت. پس از آن، براى ادامه تحصیل به سوئیس رفت و موفق به دریافت مدرک دکتری علوم سیاسی از دانشگاه ژنو گردید. ایشان همچنین از کشور فرانسه گواهی نامه پایان کار مدرسه ملی اداری را نیز دریافت کرد.
از استادان مهم دکتر قاضی در ایران می توان از مرحومان دکتر سید علی شایگان، دکتر موسی عمید و استاد محمود شهابی و در خارج از ایران می توان از پروفسور بورکن، پروفسور گراون، پروفسور رویلند دوکلری و پروفسور باتّلی نام برد.
ایشان پس از بازگشت به ایران، وارد سازمان برنامه شد و به عنوان کارشناس ارشد سازمان مشغول به خدمت شد. سپس به معاونت دفتر نیروی انسانی سازمان منصوب گردید. در ۱۳۴۸ به وزارت کشور انتقال یافت و مدیرکل بودجه و تشکیلات آن وزارتخانه شد. در ۱۳۴۵ به عنوان دانشیار در دانشکده حقوق تهران اشتغال ورزید و چندى هم معاونت دانشکده حقوق را عهده دار بود. از دیگر مشاغل ایشان باید معاونت آموزشی دانشگاه ملی (شهید بهشتی) و معاونت اجتماعی وزارت کشور و مدتی نیز مدیر گروه حقوق عمومی دانشگاه تهران را نام برد.
دکتر قاضى در اواخر مهرماه ۱۳۵۷ از طرف شریف امامى به کابینه دعوت شد و به وزارت علوم و آموزش عالی منصوب گردید. ایشان این سمت را مشروط بر عدم مداخله فرمانداری نظامى در دانشگاه پذیرفت، ولى با هجوم نظامیان در روز ۱۳ آبان به دانشگاه تهران و مجروح و مقتول ساختن دانشجویان، به عنوان اعتراض به عمل دولت، از کابینه کناره گیری کرد.
دکتر قاضی نویسنده ای اندیشمند و مترجمی توانمند بود که با ترکیب این دو ویژگی آثار ماندگاری را از خود به جای گذاشت. ایشان چنان می نوشت که می اندیشید و همین ویژگی باعث نثر ساده و روان آثار وی از جمله کتاب »حقوق اساسی و نهادهای سیاسی« و »کتاب بایسته های حقوق اساسی« گردید که هم اکنون با وجود گذر زمان، همچنان نو و تازه می نمایند.
دکتر قاضی شریعت پناهی تالیفات و ترجمه های زیادی دارد که از تالیفات او »بایسته های حقوق اساسی« و »حقوق اساسی و نهادهای سیاسی« که به عنوان کتاب برگزیده سال نیز انتخاب شده بود، از شناخته شده ترین آثار ایشان هستند. از ترجمه های ایشان نیز می توان به جامعه شناسی، اصول علم سیاست، جامعه شناسی حقوق و شهروند و دولت اشاره کرد که بارها مورد استفاده دانش پژوهان قرار گرفته اند.
علاوه بر اینها، دکتر قاضی شاعری توانمند نیز بود که به مناسبت های مختلف قطعات پُر شوری را می سُرورد.
استاد دکتر قاضی شریعت پناهی پس از سال ها مجاهدت و خدمت به جامعه علمی و به خصوص جامعه حقوقی کشور، سرانجام در سال ۱۳۷۶ در تهران چهره در نقاب خاک کشید.
روحشان شاد، یادشان گرامی و راهشان پُر رهرو باد.