فراخوان مقاله - همایش «مسائل جاری و چالش های فراروی حقوق بین الملل بشردوستانه» - آبان ۱۳۹۷

معرفی همایش:
حقوق بین الملل بشردوستانه، به عنوان نظام حقوقی حاکم بر جنگ ها و درگیری های مسلحانه داخلی و بین المللی، در گذر زمان، بسته به شرایط و اوضاع و احوال خاص حاکم بر جنگ ها و مخاصمات که همواره تغییر چهره داده اند و بازیگران عرصه های داخلی و بین المللی، تغییر و تحول قابل توجهی را دست کم از جهات سه گانۀ الف) شمار اسناد و قواعد مندرج در آنها؛ ب) گسترۀ اهداف مورد حمایت؛ وج) زمینه های قابل کاربرد، به خود دیده است و همین، در نهایت، منجر به توسعۀ این شاخه از دانش حقوق بین الملل شده است. برای مثال، با نگاهی به نخستین کنوانسیونی که در نیمه دوم قرن نوزدهم با ابتکار فردیِ هانری دونان پای به عرصه روابط بین المللی و حقوق بین الملل معاصر گذاشت و مقایسۀ آن با کنوانسیون های ژنو ۱۹۴۹ و اسناد پسین، می توان روند توسعۀ حقوق بین الملل بشردوستانه را از جهات یادشده دید.
با این حال، این تمام ماجرا نیست. مانند هر نظام حقوقی داخلی و بین المللی، حقوق بین الملل بشردوستانه نیز در فرایند توسعه و تحول خود، با چالش ها، موانع و مسائلی روبرو بوده است و اکنون نیز روبروست؛ واقعیت جنگِ مدرن که خود معلول پیشرفت های تکنولوژیک و در نتیجه، دگرگون شدن وسایل، ابزارها و جنگ افزارهایی است که توسط طرفین جنگ به کار گرفته می شوند از یک سو و ضرورت دست یابی به اهداف حمایتیِ حقوق بشردوستانه با رعایت و اجرای اصول و قواعد معاهده ای و عرفی آن از سوی دیگر و روبروی همدیگر قرار گرفتن و برخورد واقعیت پیش گفته با این ضرورت، زایندۀ مسائل و چالش های گوناگونی است. مانند هر نظام حقوقی دیگری که برای پاسخگویی به مسائل و چالش ها و نیازهای زمانه، بی نیاز از مدد جستن از سایر نظام های حقوقی، اعم از داخلی و بین المللی، و دانش های گوناگون نیست، حقوق بین الملل بشردوستانه نیز از این قاعده مستثنا نمی باشد. نیک پیداست که هر چه این نظام حقوقی بهتر بتواند از عهدۀ چالش های فرواروی خود بربیاید و پاسخ های درخور و مناسبی برای آنها بیابد، احتمال ماندگاری و اثرگذاریِ آن بالاتر و میزان دست یابی به اهدافش، بیشتر خواهد بود.
نظر به اهمیت این موضوع، «دبیرخانه کمیته ملی حقوق بشردوستانه» در نظر دارد تا در جهت تحقق اهداف «ترویج و تکامل و زمینه سازی برای اجرای حقوق بشردوستانه در سطح ملی و مشارکت در تحکیم و رعایت حقوق بشردوستانه در سطح بین المللی» (ماده ۲ آیین نامه) و عمل به وظایف و اختیارات خود مبنی بر «آموزش و ترویج مفاهیم بشردوستانه در میان نیروهای مسلح، عموم مردم و در مقاطع تحصیلی مختلف و هماهنگی و تبادل اطلاعات علمی و تحقیقاتی با مراجع داخلی و خارجی در زمینه حقوق بشردوستانه» (ماده ۳ (بندهای ۱۰ و ۳) آیین نامه)، همایشی را با همکاری دانشگاه ها، نهادها و سازمان های دولتی و غیردولتی فعال در حوزۀ حقوق بشردوستانه که تا کنون اعلام آمادگی کرده اند، برگزار کند و مجموعۀ مقاله های برگزیده را پس از فراخوان مقاله، در کتابی با همین عنوان یا در یکی از مجله های معتبر، منتشر کند.
هدف از این برنامه، فراهم کردن فرصتی برای ارائۀ نتایج و یافته های بررسی ها و پژوهش های محققان و پژوهشگران دربارۀ مسائل و چالش های فراروی حقوق بین الملل بشردوستانۀ معاصر و گفت و گو، هم اندیشی و دانش افزایی دربارۀ آنها در یک گردهم آیی با حضور استادان، پژوهشگران، دانشجویان و مسئولان نهادها و سازمان های دولتی و غیردولتی است.
علاقمندان می توانند در چارچوب محورهای تعیین شده، چکیده مقالات خود را برای دبیرخانه همایش ارسال نمایند.
نهاد برگزارکننده:
دبیرخانه کمیته ملی حقوق بشردوستانه
نهادهای همکار:
دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه تربیت مدرس،دانشگاه قم، دانشگاه تهران، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه مازندران، دانشگاه بوعلی سینا، دانشگاه شهید باهنر کرمان، مرکز مطالعات عالی بین المللی دانشگاه تهران، انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد، مرکز امور حقوقی بین المللی ریاست جمهوری
محورهای همایش:
۱. رویکردهای روش شناسانه به حقوق بین الملل بشردوستانه
۲. ضمانت اجرای حقوق بین الملل بشردوستانه
۳. سازمان های بشردوستانه و حقوق بین الملل بشردوستانه
۴. تسلیحات، فناوری های نوین و حقوق بین الملل بشردوستانه؛ رعایت و تضمین رعایت
۵. تروریسم، گروههای مسلح غیردولتی و حقوق بین الملل بشردوستانه
۶. سلامت و حقوق بین الملل بشردوستانه
۷. حقوق بشر و حقوق بشردوستانه: عملیات نظامی فراسرزمینی؛ مداخله، اشغال
۸. میراث فرهنگی و حقوق بین الملل بشردوستانه
۹. تغییرات آب و هوایی و حقوق بین الملل بشردوستانه
۱۰. شرکت های خصوصیِ نظامی و امنیتی؛ رعایت و تضمین رعایت حقوق بشردوستانه
۱۱. ایران و حقوق بشردوستانه
تقویم همایش:
دریافت چکیده و اصل مقالات:
علاقمندان می توانند چکیده مقالات خود را برای رایانامۀ دبیرخانه همایش به آدرس inc_hl@rcs.ir در مهلت تعیین شده ارسال نمایند.
تلفن تماس دبیرخانه همایش: ۸۸۲۰۱۰۷۱ - ۰۲۱ و ۸۵۶۳۲۴۸۳ - ۰۲۱
شیوه نامۀ نگارش مقاله:
معیارها و شرایط کلی پذیرش مقاله، به شرح زیر است:
نوآوری و پرهیز از تکرار: مقاله باید حاوی ایدۀ جدید حول محورهای مشخص شده برای همایش باشد و نباید پیش از این، در جای دیگری ارائه و یا منتشر شده باشد. هر زمان مشخص شود که محتوای مقاله تکراری است، کمیته علمی همایش مقاله را از فهرست مقالات همایش حذف خواهد کرد.
رعایت حقوق مؤلف و مترجم: مسئولیت رعایت حقوق مؤلفان و مترجمان به عهدۀ نویسنده/ نویسندگان است. با این حال، هر گاه محرز شود که نویسنده/ نویسندگان مقاله، حقوق مؤلف و مترجم را رعایت نکرده است/اند، کمیته علمی همایش مقاله را از فهرست مقالات همایش حذف خواهد کرد.
رعایت نکات شکلی زیر، ضروری است:
فونت چکیده و اصل مقالات باید B Mitra به اندازۀ ۱۴ باشد؛
چکیدۀ مقاله باید حداکثر ۲۵۰ واژه همراه با واژگان کلیدی باشد؛
اصل مقاله باید بین ۱۰ تا ۱۵ صفحه یا بین ۸۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰ واژه (شامل زیرنویس ها) باشد.
شیوۀ ارجاع دهی بایستی به شکل زیرنویس و به ترتیب زیر باشد:
کتاب: نام و نام خانوادگی نویسنده، عنوان کتاب، مترجم، مکان: ناشر، نوبت چاپ، سال چاپ، صفحه یا صفحات؛
مقاله: نام و نام خانوادگی نویسنده، عنوان مقاله، مترجم، نام نشریه، شماره، سال چاپ، صفحه یا صفحات.
مقالۀ چاپ شده در کتاب: نام و نام خانوادگی نویسنده، عنوان مقاله، مترجم، در: عنوان کتاب (نام و نام خانوادگی ویراستار یا گردآورنده)، مکان: ناشر، سال چاپ، صفحه یا صفحات.
منبع منتشرشده در اینترنت: آدرس کامل اینترنتی مقاله/ مطلب/ سند ... به همراه تاریخ آخرین مراجعه در داخل پرانتز.