- یکشنبه ۰۷ بهمن ۱۴۰۳
- درباره دیداد
- تماس با ما
رییس کانون وکلای دادگستری مرکز در پاسخ به برخی شائبهها دربارهی چگونگی جذب وکلا در سال جاری و احتمال لغو آزمون علمی کانون مرکز تاکید کرد که کانون وکلای مرکز شخصیت قانونی و مستقلی دارد و هیچ کس نمیتواند دخالت ماهوی در این کانون داشته باشد.
سیدمحمد جندقی کرمانیپور با بیان این که هیات مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز بنا به دلایلی تصمیم گرفت که آزمون ورودی وکالت را دو مرحله برگزار کند، اظهارکرد: یکی از دلایل این بود که همانطور که در قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت آمده که فارغ التحصیلان رشته حقوق و بالاتر میتوانند آن را دریافت کنند، کلمه «بالاتر» از نظر کانون وکلای مرکز این گونه تفسیر شد که فارغ التحصیلان رشته حقوق در دوره کارشناسی یا بالاتر میتوانند در این آزمون شرکت کنند.
جذب وکیل دومرحلهای شد تا بهترینها جذب شوند
وی ادامه داد: در وهله اول گروهی که دارای مهندسی راه و ساختمان، مامایی، پرستاری، رادیولوژی، تاریخ، جغرافیا و ... بودند، در رشته های حقوق خصوصی یا حقوق جزا برای کارشناسی ارشد ثبت نام کرده و 28 واحد حقوق را میگذراندند و فارغ التحصیل میشدند و این فارغ التحصیلان بنا به دلایلی که قانون گفته بود فارغ التحصیل کارشناسی حقوق یا بالاتر بودند که معتقد بودند باید پروانه وکالت اخذ کنند. هیات مدیره کانون وکلای مرکز این ادعا را رد کرد و این فارغ التحصیلان نسبت به این تصمیم اعتراض کرده و به دادگاه عالی انتظامی قضات رجوع کردند و دادگاه این طور استنباط کرد که این فارغ التحصیلان می توانند در آزمون ورودی وکالت شرکت کنند.
رییس کانون وکلای دادگستری مرکز ادامه داد: بنا بر اعتقاد ما، تنها دانشجویان دانشکدههای حقوق بعد از گذراندن دوره آموزش 4 ساله و فارغالتحصیلی در این رشته و بعضی از آنان که موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد یا دکتری در حقوق خصوصی یا حقوق جزا میشوند، میتوانند برای اخذ پروانه وکالت اقدام کنند.
جندقی کرمانیپور با بیان این که با توجه به این دلایل تصمیم گرفتیم آزمون تشریحی برگزار کنیم تا حق دانشجویان فارغ التحصیل رشته حقوق تضییع نشود، تصریح کرد: اگر استدلال این است که باید کسی که کارشناسی غیرمرتبط با حقوق دارد، میتواند پروانه وکالت بگیرد؛ بهتر است که دانشکدههای حقوق تعطیل شود یا لزومی ندارد کسی چهار سال در دانشکده حقوق تحصیل کند. علاوه بر این مساله باید گفت که متاسفانه سطح دانش و معلومات فارغ التحصیلان چه از جهت املایی چه از جهت انشایی پایین است و اغلاطی را مشاهده میکردیم که این گونه غلط ها باعث تاسف بود. برای این که بتوانیم بهترین ها را انتخاب کنیم، کانون وکلای دادگستری مرکز تصمیم گرفت که علاوه بر آزمون تستی که هر سال برگزار میکند، آزمون تشریحی هم برگزار کند.
وی گفت: برگزاری آزمون تستی به وسیله اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران (اسکودا) و از طریق سازمان سنجش برگزار شده و کانون وکلای مرکز نقشی در این زمینه نداشته است.
جندقی با اشاره به این که برای حفظ حقوق مردم و برای گزینش بهترینها، آزمون تشریحی برگزار می شود، خاطرنشان کرد: در واقع قصد نداریم که حق کسی ضایع شود یا خدایی نکرده قصد این را نداریم که گروهی وارد کانون وکلای مرکز نشوند.
1220 نفر جذب کانون مرکز خواهند شد نه 2440 نفر
رییس کانون وکلای دادگستری مرکز تاکید کرد: تعیین تعداد 1220 نفر توسط کمیسیون تبصره ماده یک قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت مصوب سال 76 بوده است و هیات مدیره در آزمون تشریحی دو برابر این تعداد را اعلام میکند و از بین 2440 نفر برابر مصوبه کمیسیون 1220 نفر که نمرات بهتری را کسب کردهاند، انتخاب خواهند شد.
جندقی با اشاره به این موضوع که 20 و 21 بهمن ماه آزمون تشریحی در دانشگاه علم و صنعت برگزار خواهد شد، تصریح کرد: در مرحله آزمون تشریحی سعی کردیم طرح کنندگان سوالات، اساتید حقوق باشند تا کسی نتواند نسبت به سوالات ایراد بگیرد.
وی با بیان این که هیچ تبعیضی در گزینش از شرکتکنندگان در آزمون ورودی وکالت قائل نخواهیم شد، اظهارکرد: اخیرا اعتراضاتی صورت گرفته است که از بین 2440 نفر که در آزمون تشریحی شرکت میکنند باید همین تعداد جذب کانون وکلای دادگستری مرکز شود؛ باید بگویم که این موضوع دراختیار کانون وکلای مرکز نیست بلکه در اختیار کمیسیون تبصره ماده یک است و گزینشی که این کمیسیون کرده بر اساس نیازی است که داشته و این تعداد را جذب خواهد کرد و هیچ گونه تغییری در تعداد انتخابی کمیسیون نخواهد شد.
تاکید بر حفظ استقلال وکیل
جندقی کرمانیپور با اشاره به موضوع مهم «استقلال وکلا» در ادامه گفت: همانطور که میدانید تا سال 1331، پروانههای وکلای دادگستری به وسیله اداره احصائیه قوه قضاییه صادر میشد. در سال 1309 که کانون وکلای دادگستری مرکز تشکیل شد، اولین رییس کانون مرکز، مرحوم داور وزیر دادگستری بود و مرحوم پیرنیا به عنوان نایب رئیس کانون وکلای مرکز انتخاب شد که انسان بسیار شریفی بود و در جهت استقلال وکلا تلاش های زیادی کرد. تا سال 1331 مجاهدتهای پیشکسوتانی نظیر مرحوم سید هاشم در زمان دولت مرحوم مصدق با توجه به اختیاراتی که مجلس داده بود، لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری به تصویب رسید و در هفتم اسفند 1331 به هیات مدیره وقت کانون که مرحوم سید هاشم بود، ابلاغ شد و از آن سال تاکنون هیات مدیره کانون تصمیم گرفت که هفتم اسفند ماه را به عنوان روز استقلال کانون وکلا جشن بگیرد.
رییس کانون وکلای دادگستری مرکز ادامه داد: بعد ازکودتای 28 مرداد 1332 کمیسیونی مرکب از دو مجلس سنا و شورای ملی تشکیل شد تا لوایحی که مرحوم مصدق با توجه به اختیاراتش تصویب کرده بود را مجددا مورد بررسی قرار دهند. از جمله این لوایح همین قانون لایحه استقلال وکلا بود که به وسیله کمیسیون مشترک مجلسین در سال 1333 تصویب و ابلاغ شد. از آن تاریخ به بعد کانون وکلای دادگستری، موسسهای مستقل است که به وسیله وکلای دادگستری اداره میشود.
وی با اشاره به ماده 17 لایحه قانونی استقلال وکلا ، تصریح کرد: در این ماده تصریح شده که از تاریخ تصویب این قانون، هیچ وکیل دادگستری را نمیتوان از شغل وکالت معلق یا محروم کرد. (مگر به موجب حکم دادگاه انتظامی وکلا) که باید گفت تاکنون هم به همین نحو عمل شده است.
رییس کانون وکلای دادگستری مرکز با بیان این که بعضی از افراد معتقد هستند که باید نظارت قوه قضاییه بر جامعه وکلا بیشتر شود، در صورتی که این نظارت وجود دارد، افزود: بنا به دلایلی از جمله این که تمامی آرای دادگاههای انتظامی وکلا قابل تجدید نظر در دادگاه عالی انتظامی قضات بوده و هم چنین تمامی تصمیمات هیات مدیره قابل اعتراض در دادگاه عالی انتظامی قضات است و دادستان شهرستان، دادستان کل و مقامات قضایی هرگاه تخلفی از وکیل دیدند به کانون وکلا اعلام میکنند و کانون هم به دادسرا و در صورت صدور کیفر خواست به دادگاه ارجاع میشود؛ بنا به این دلایل است که باید گفت که نظارت وجود دارد ولی اگر نظارت به مفهوم دخالت باشد که به استقلال وکیل و کانون های وکلا خدشه وارد کند درست نبوده و کانون های وکلای دادگستری مخالف این موضوع هستند.
جندقی تاکید کرد: وکیل در دفاع از موکل خود باید بدون دغدغه و ترس از اینکه مبادا پروانه وکالتش باطل شود، به کار خود ادامه دهد و باید آزادی کامل در دفاع را داشته باشد.این موضوع در لایحه استقلال وکلا وجود دارد و در مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصویب شده و در کنوانسیون هاوانا تصریح شده که وکلای دادگستری آزاد بوده و باید آزاد باشند تا بتوانند نسبت به اداره امور خودشان اقدام کنند.
انتخابات هیات مدیره کانون مرکز 19 اسفند برگزار میشود
وی با بیان این که انتخابات هیات مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز در روز 19 اسفند ماه برگزار خواهد شد، ادامه داد: این انتخابات، یکی از آزاد ترین و دموکراتیکترین انتخاباتی است که در کشور برگزار می شود.
جندقی تصریح کرد: 20 آذر ماه امسال اسامی 118 نفر از شرکتکنندگان در انتخابات را به دادگاه عالی انتظامی قضات فرستادیم که متاسفانه یکی از آنها، آقای کشاورز بودند که انصراف خود را اعلام کردند. طبق قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت باید صلاحیت این افراد به وسیله این دادگاه تایید شود و دادگاه مکلف است طبق قانون ظرف دو ماه نسبت به صلاحیت این افراد پاسخ بدهد. بنابراین تا 20 بهمن ماه انشاالله پاسخ داده خواهد شد و هیات نظارت هم در روز 20 بهمن ماه جلسه ای را دارد و تاریخ انتخابات را اعلام خواهیم کرد ولی همانگونه که در جلسات گذشته بررسی کردیم ان شاالله انتخابات در 19 اسفند ماه برگزار خواهد شد.
هیچ مشکلی با وکلای 187 نداریم
رییس کانون وکلای دادگستری مرکز با اشاره به موضوع ادغام شدن مرکز امور مشاوران قوه قضاییه (ماده 187) با کانون وکلای دادگستری مرکز و با بیان اینکه ما اصولا با دارندگان اخذ پروانه وکالت از مرکز مشاوران مشکلی نداریم، گفت: کانون وکلای مرکز از لحاظ نهاد وکالت در ایران 100 سال سابقه داشته و بیش از 36 هزار نفر عضو دارد و اگر قرار است ادغامی صورت بگیرد، دارندگان پروانه وکالت ماده 187 باید درکانون وکلای مرکز تحت شرایطی قرار بگیرند. ما معتقد هستیم که بعد از 5 سال زمان اجرای برنامه 5 ساله سوم توسعه، مرکز امور مشاوران نمیتواند کارآموز جدیدی را انتخاب کند.
جندقی ادامه داد: در زمینه ماده 187 دو شکایت را یکی به کمیسیون اصل 90 و یکی هم به ریاست مجلس شورای اسلامی تقدیم کردیم. آقای لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی این موضوع را به کمیسیون قضایی مجلس ارجاع داد و کمیسیون قضایی مجلس هم با حضور رییس کانون وکلای مرکز، کشاورز (رییس پیشین اسکودا) و هم چنین مومنی و چند نفر دیگر از مرکز امور مشاوران در جلسه ای مذاکره و بررسی کردیم و نهایتا این شد که اکثریت کمیسیون قضایی نظر کانون وکلای مرکز را صحیح تشخیص داده و گرفتن کارآموز وکالت بعد از پایان 5 سال را عمل خلاف قانون دانستند. علاوه بر آن کمیسیون تحقیق و تفحص مجلس که از قوه قضاییه تحقیق و تفحص کرد صراحتا اعلام کرده که بعد از انقضای مدت 5 سال انتخاب کارآموز خلاف قانون است. در ضمن آقای نکونام، رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس هم در این زمینه نامهای را به آیت الله لاریجانی نوشتهاند که عمل مرکز مشاوران در جذب کارآموز خلاف قانون است.
رییس کانون وکلای دادگستری مرکز خاطرنشان کرد: قبل از این که کمیسیون تشکیل شود، از روابط عمومی قوه قضاییه می خواهیم که کلیه دادگاه هایی که جدیدا تاسیس شده یا شعبی که در استان ها اضافه شده است را اعلام کنند. براساس اطلاعاتی که به دست می آوریم از جمله این که در شهرهایی که جرم خیز است مانند زابل و زاهدان و نیاز به وکلای تسخیری بیشتری دارند، براین اساس است که در هر سال مشخص می شود که چه تعدادی وکیل باید جذب کانون مرکز شود.
جندقی ادامه داد: مساله دیگر این است که هم چنین با توجه به افزایش فارغ التحصیلان حقوق و انتظاراتی که این فارغ التحصیلان دارند احساس کردیم که همه این افراد می خواهند جذب وکالت شوند. در واقع خواستیم دری را به روی این افراد باز کنیم و تعداد بیشتری برای وکالت جذب کانون مرکز شوند.
تشریح عملکرد کانون وکلای مرکز در دوران تصدی مسوولیت
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که برنامههایی که در دوران تصدی خود مدنظر داشتید تا چه اندازه محقق شده است؟ گفت: از سالهای گذشته مدنظرمان این بود که یک مرکز علمی را برای تخصصی کردن کار وکالت تاسیس کنیم. در این دوره و دوره های گذشته تلاش کردیم مجوز آن را از مرکز علمی و کاربردی وزارت علوم تحقیقات و فناوری بگیریم تا بتوانیم مرکز علمی و کاربردی را تاسیس کنیم و همین کار را انجام دادیم و سال گذشته 60 دانشجو را جذب کردیم که این دانشجویان در حال حاضر در مقطع کاردانی تحصیل می کنند و در بهمن ماه امسال در حدود 140 نفر دانشجو شرکت کرده اند که احتمالا به دلیل کمبود جا در حدود 70 نفر را جذب خواهیم کرد. هم چنین باید گفت که هزینه های این مرکز علمی را خود کانون مرکز متقبل شده و در واقع خودکفاست.
رییس کانون وکلای دادگستری مرکز ادامه داد: از دیگر کارهایی که انجام شد، این بود که سالن آمفی تئاتر در سالن اقبال در ساختمان کانون وکلای مرکز تاسیس کردیم که گنجایش 100 نفر را دارد. بعد ازفوت جلال نائینی برای ایجاد یادبودی برای این فرد، سالن اجتماعات به نام جلال نائینی را دایر کردیم. هم چنین باشگاه کانون وکلای مرکز در سعادت آباد در حال تاسیس است و کتابخانه کانون مرکز را توسعه دادیم و مکانی را برای فروش کتب حقوقی در کانون مرکز به وجود آوردیم. موزه ای را برای کانون مرکز درست کرده ایم که در حال حاضر در طبقه همکف در ساختمان کانون قرار دارد. یک زمان از آقای آیت الله شاهرودی تقاضا کردیم که آیین نامه قانون وکالت مصوب 1334 را اصلاح کند وبه جای این که کارآموزان 4 جلسه محاکمه ببینند به دو جلسه تغییر پیدا کند و در عوض در کارگاه های آموزشی شرکت کنندو در حال حاضر هم کارگاه های آموزشی تشکیل شده است و از جمله برنامه های دیگرمان این است که ان شاءالله در سال آینده، مرکز علمی کاربردی در رشته های کارشناسی با گرایش وکالت، بتواند دانشجو بپذیرد.
وی گفت: اتحادیه (اسکودا) برای جلوگیری و پراکندگی وکلا تشکیل شده است. در واقع اتحادیه یک شخصیت حقوقی دارد که از طریق اداره ثبت شرکتها به ثبت رسیده است.
جندقی در پایان یادآور شد: تشکیل اتحادیه برای ایجاد هماهنگی در روشهای واحد بین همه کانونهای وکلای دادگستری مرکز است. به عنوان مثال زمانی که اتحادیه اسکودا تشکیل شد بعضی از کانونهای وکلا مدت کارآموزی را یک سال قرار داده بودند و بعضی از کانونهای وکلا 18 ماه را برای دوره کارآموزی در نظر گرفته بودند. در واقع این اختلافات وجود داشت و هماهنگی که صورت دادیم دوره کارآموزی را به 18 ماه رساندیم و تمامی این مسائل با به وجود آمدن «اتحادیه» حل شد.
.
.
.
منبع: وب سایت «کانون وکلای دادگستری مرکز»