بیانیه گرامیداشت روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی (۱۴ مرداد ۱۳۹۳)

 

بنام او که انسان را از قید بندگی هر مخلوق دیگر رهانید و او را مستعد عالی ترین کمالات قرار داد.

 

این روزها بار دیگر وضعیت دو گانه یا چند گانه حقوق بشر، توجهات را در سراسر جهان به خود جلب نموده است زیرا از یکسو صدای ضجه زدن زنان وکودکان زیر آوارهای تخریب شده در غزه  هر وجدان بیدار انسانی را به خروش وا می دارد ونفرت او را نسبت به ظالمان زمانه و حامیان آنها بر می انگیزد و هر روز که بی عملی و عدم واکنش سریع دولتها برای جلوگیری از این همه بیدادگری استمرار می یابد، درد و افسوس، وجود انسان را فرا می گیرد و این پرسش به ذهن انسان می رسد که این همه قواعد حقوقی بین المللی و این همه سازکارهای جهانی برای چیست؟ چگونه میتوان جلوی  یک چنین جنایات فاحش و نسل کشی آشکار را گرفت؟ چگونه می توان به آینده بهتر امید بست؟ آیا اصلا با این همه بی عدالتی و ساختارهای غیر منصفانه امیدی هست؟!

 

اما از سوی دیگر، حقوق بشر روایت دیگری نیز دارد که کام دل ببار آرد، در این روایت که اتفاقا بر اساس رویدادهای همین روزها قابل ارائه است، هزاران انسان بی سلاح اما مقاوم غزه را می بینیم که زیر همه فشارها و سلاح های کشتار جمعی، بلند قامت ایستاده اند تا به دنیا نشان دهند که کرامت بشر و آزادی و آزادگی و دفاع از حقوق حقه خود قیمتی فراتر از هر محاسبه مادی سود و زیان حاصله دارد. در این روایت تپنده و پر نشاط و سرشار از امیدواری با عنوان حقوق بشر، میلیونها انسان را در سراسر جهان می بینیم که با اعتقاد به ضرورت بهبود وضعیت بشر و دفع بی دادگری  و بی عدالتی، انواع سختی ها را به جان می خرند و در مقابل زورگویان وحامیان آنها می ایستند تا وضع بشر بهتر شود و دولتها خصوصا دولتهای ناقض حقوق انسانی در مناطق مختلف جهان ناچار شوند کرامت انسانی و حقوق و آزادی های ذاتی او را را رعایت کنند. همین وجدانهای بیدار جهانی است که طی چند روز گذشته بارها در مقابل جنایات صهیونیستها به خیابانها آمدند و فریاد مخالفت با ظلم بنام دفاع از حقوق انسانی مردم غزه را سر دادند. حقوق بشر ساحت های دیگری نیز دارد از جمله آنچه در مراکز مطالعاتی و فکری از این مقوله می توان یافت و تنوع نظرات و دیدگاههائی که در برخی زمینه های موضوعی آن یا مبانی و بنیادهای آن وجود دارد و اهل نظر در فرهنگ های مختلف مطرح می کنند. اما با همه این تنوع فکری و علمی، آنچه روشن است اینکه مطالبه جهانی برای رعایت حداقل های حمایت انسانی دیگر اختلاف بردار نیست و جامعه بشری در آن حد رشد یافته که همه مردم جهان یکصدا در مقابل نقض آن حداقل های انسانی بایستند و مخالفت خود را ابراز کنند و اجازه ندهند که دولتها بنام تنوع فکر یا نظر یا هر توجیه دیگر، حقوق اساسی انسانها را نقض کنند. این اجماع ملتها را باید قدر نهاد و در صدد تقویت آن بر آمد. ملت ایران یکصد سال قبل در انقلاب مشروطه که امروز سالگرد فرمان مشروطه است دغدغه های خود برای پیشبرد حقوق بشر را به گوش دنیای معاصر رساند و متعاقب آن نیز سختی های بسیار را متحمل شد تا در این کشور صیانت از کرامت انسانی نهادینه شود. یاد همه تلاشگران رهائی وآزادی ملت از جمله قهرمانان انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی را گرامی می داریم.

 

امروز چهاردهم مرداد مناسبت دیگری نیز دارد و آن روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی است که چند سالی است در تقویم ملی ایران درج شده است. ۲۵ سال قبل در چنین روزی سازمان کنفرانس اسلامی وقت، بیانیه ای را با عنوان حقوق بشر در اسلام به تصویب رساند و اعلام کرد که کشورهای اسلامی از این به بعد در اجرای این سند خواهند کوشید و با موارد نقض حقوق بشر مقابله خواهند کرد. از آن روز تاکنون تلاشهای پر فراز و فرودی در کشورهای اسلامی بوقوع پیوسته است اما هم چنان بسیاری از ملتهای اسلامی طعم رعایت حقوق انسانی خود را نچشیده اند و درگیر و دار تحمل انواع محدودیت ها و مشکلات و کمبودها، صبورانه امید به فردای بهتر را در سر می پرورانند. هنوز برخی از ملتهای مسلمان زیر سیطره اقلیتی اداره می شوند که چندان به حقوق انسانی پایبندی ندارند. هنوز در برخی کشورهای اسلامی شعله اختلافات مختلف آن گونه مشتعل است که فوری ترین نیاز مردم مسلمان که همانا امنیت وآسایش است با انواع چالشها مواجه گردیده و تعداد بی شماری از مردم بیگناه جان  و مال خو د را در میان آتش و خونریزی و بی رحمی تروریست ها  از دست می دهند. هنوز در شرائطی بسر می بریم که دولت های اسلامی حتی برای دفاع از  حقوق مردم بیگناه غزه نیز منفعل هستند و بجای وحدت و همدلی و اِعمال فشار موثر بر ظالمان و متجاوزان، حتی بعضا از اعلام موضع  علنی نیز می هراسند تا چه برسد به اینکه از مظلوم دفاع عملی کنند. در چنین وضعیتی، بزرگداشت روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی حال و هوای متفاوتی به همه مدافعان حقوق انسانی در جهان اسلام می بخشد.  مدافعان حقوق انسانی در چنین روزی بار دیگر ضمن مرور مبانی اعتقادی و دینی خود برای پیشبرد حقوق انسانی و بررسی فاصله عملی که عملکرد دولتهای اسلامی با آرمانها و اعتقادات دینی و حتی با اعلامیه اسلامی حقوق بشر مصوب خود آنها در سال ۱۹۹۰ دارد، با یکدیگر همصدا می شوند که بنا به فرمایش امام علی علیه السلام «حق گرفتنی است» و باید برای تحکیم حقوق انسانی تلاش کرد و از سختی های این مسیر نهراسید و از یاد نبرد که بر خلاف عملکرد منفی دولتها در سطح جهانی، تلاش همگانی برای ارتقاء حقوق انسانی هر روز ابعاد جدیدتری پیدا می کند و  وجدانهای بیدار در سراسر جهان هر روز همدلی و همکاری خود در این زمینه را عمیق تر می سازند و موانع فراروی را از سر راه بر می دارند. در این روز می توان ضمن تقدیر از تلاشهای مثبت همه دست اندرکاران دولتی و غیر دولتی کشورهای اسلامی که در طول یکسال گذشته برای ارتقاء حقوق انسانی کارنامه نسبتا خوبی ارائه کرده اند، از آنانی که به هر دلیل هنوز بر نقض حقوق مردم و توجیه موارد خلاف خود پافشاری دارند، خواست که در رویکردهای فکری و عملی خود تجدید نظر کنند و خود را با مبانی اسلامی و تعهدات حقوقی و قانونی و مطالبات مشروع مردمی همراه و هماهنگ سازند تا در هر دو جهان به رستگاری واقعی نائل آیند.

 

کمیسیون حقوق بشر اسلامی ضمن ارج نهادن به همه فرایندهای مثبتی که در کشورهای اسلامی برای اجرای اعلامیه اسلامی حقوق بشر و سایر تعهدات حقوقی دولتهای اسلامی در جهت پیشبرد حقوق انسانی انجام می شود، بار دیگر تاکید می نماید که متاسفانه هنوز عملکرد دولتهای اسلامی فاصله معناداری با رعایت تعهدات آنها برابر سند مذکور دارد و باید بر سرعت تلاشها و شفاف سازی هر چه بیشتر در این زمینه ها بیفزایند تا امکان ارائه مدل کار آمد و عینی عملکرد دولتهای اسلامی در زمینه  حقوق بشر به جهانیان فراهم شود.

 

به امید آینده بهتر و رفع هر چه سریعتر دردهای جهان اسلام از جمله رهائی ملت فلسطین و رهائی  جهان اسلام از تکفیری ها و تروریست های مسلمان نما.

 

 

روابط عمومی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران

 

اشتراک گذاری:
نشست تخصصی «شروط صدور قرار موقت دیوان بین المللی دادگستری با تأکید بر صلاحیت علی الظاهر» _ آذر ۱۴۰۲همایش ملی «تحلیل ابعاد مختلف رأی دیوان بین المللی دادگستری در قضیۀ بعضی اموال ایران» _ مهر ۱۴۰۲طرح دعوی دولت های کانادا، سوئد، اوکراین و بریتانیا علیه دولت ایران در دیوان بین المللی دادگستری به دلیل نقض کنوانسیون مونترال – تیر ۱۴۰۲
verification